onsdag 18 september 2013

Om medmänsklighet och ekonomisk teori

Kärlek över alla gränser
Dagens Sverigedemokrat: Kampen om titeln som Dagens Sverigedemokrat är hård. Vi kan ju å ena sidan välja Jan Listerud i Östra Göinge kommun som tycker att det måste vara vakter kring Migrationsverkets eventuella flyktingförläggning i kommunen. - "Vi kan inte vara en avstjälpningsplats för allt. Det måste vara stopp någon gång" är hans slutsats. För säkerhets skull kräver han också hårda läkarkontroller. Men kampen om titeln är stor. Vi kan också välja Sverigedemokraterna i Sigtuna som blev topp tunnor rasande och bland annat mordhotade sina egna sedan man placerat den här söta bilden på SD:s hemsida. - "En mycket obehaglig och olustig bild som gör att man får negativa rysningar i hela kroppen" kommenterade någon. - "Vad är det här för något jävla trams" skrev en annan. - "Vill ni att årmiljoner av utveckling av den vita, nordiska människan ska gå back to Afrika" var frågan från en tredje. Ack ja. Ni får själva bedöma vem som vinner dagens utmärkelse.

Dagens valfläsk: Vår vän Fredrik har nu med hjälp av sin maskinist Anders presenterat årets valbudget. En budget där man ju ska låna upp ytterligare 25 miljarder kronor för att kunna fylla på det "Budgetutrymme" som Anders Borg bedömt vara nödvändigt för att kunna vinna nästa val. Och upprördheten inom Moderatalliansen är våldsam över att Socialdemokraterna deklarerat att dom ska försöka stoppa delar av valfläsket. Enkelt uttryckt är det ju så att Anders Borg har bedömt att det behövs många upplånade miljarder i sänkta statliga inkomster för att kunna vinna nästa val. Alltså ska ytterligare ett Jobbskatteavdrag (ytterligare straffbeskattning av den som blivit sjuk, förlorat sitt jobb eller haft mage att bli gammal) införas. Jag tror det är det femtioelfte? För att de Moderata kärnväljarna i de högre inkomstlägen ska bli ytterligare stolta ska extra mycket i skattesänkning ges till de med högre inkomst genom att den inkomst då man börjar betala statlig skatt höjs. Och nu har Socialdemokraterna mage att hota med att i varje fall försöka stoppa denna del av skattesänkningarna. Eftersom Sverigedemokraterna tidigare meddelat att man stödjer ytterligare ett Jobbskatteavdrag men inte den höjda brytpunkten är den Socialdemokratiska planen att helt enkelt i efterhand lägga fram ett förslag som innebär att denna del slopas och sedan kan ju Sverigedemokraterna rösta för denna om dom vill följa vad dom sagt innan. Upprördheten är stor inom högerlägret över att Sossarna inte stillatigande accepterar vad som bestämts. Och S beskylls också för att samarbeta med Sd. Fast man håller mycket tyst om att budgeten med Jobbskatteavdraget går igenom just tack vare Sverigedemokraterna. Så frågan är vem som samarbetar med vem?

Dagens varför: Motivet till det nya Jobbskatteavdraget är att man vill stimulera ekonomin. Men detta är rent struntprat. Syftet är att ytterligare öka klyftan mellan den som har och den som inte har ett jobb. För hade man velat stimulera ekonomin hade det varit mycket effektivare att sänka skatterna för de som har mycket låga inkomster (t.ex. sjuka och arbetslösa). Dom använder nämligen alla sina pengar till konsumtion. Får man 100 kronor mer så används dessa till konsumtion. De inkomsttagare som nu får mest ut av skattesänkningarna konsumerar redan så mycket dom förmår och kommer istället att lägga delar av skattesänkningen på hög. Men så tänker naturligtvis inte en högerliberal ekonom. För honom handlar det om att de som redan har det gott ställt ska genom morötter fås att handla på ett annat sätt. Mot de som redan befinner sig längre ner på stegen används däremot alltid piskan genom bestraffningar, regelskärpningar osv för att dessa ska fås att handla på ett visst sätt. Teorin om piska och morötter är gammal.

Arbetsförmedlingen: Mycket tyder på att man från den politiska Makten tycker att tillfälliga anställningar är positivt. Snart är ju hela Arbetsförmedlingens ledning tillfälligt anställda. Men så är det ju i samhället. De fasta jobben minskar och den som letar jobb får nöja sig med vikariat, timinhopp och korta provanställningar. Arbetsförmedlingens, av Anders Borg så hyllade generaldirektör, Angeles Bermudez-Svankvist fick sparken och en tillfällig GD har utsetts. Ordföranden i styrelsen är tillfällig. Flera ledamöter i styrelsen är tillfälliga. Och flera högre chefer inom Arbetsförmedlingen är tillfälliga. Och nu har vi alltså fått en ansvarig minister, moderaten Elisabeth Svantesson, som också riskerar att bara bli tillfällig. Det valet var nog inte så väl genomtänkt. Det dök ju omedelbart upp ifrågasättande pga hennes bakgrund i den extrema kristna sekten Livets Ord och hennes tidigare extrema abortmotstånd. Men hon har snabbt påpekat att hon lämnat Livets Ord. Å andra sidan är hon istället medlem i Kristet center i Örebro. En organisation som experter anser vara starkt knuten till just Livets Ord. Håll religionen i kyrkan, moskén, synagogan eller templet men utanför Rosenbad. Se Aftonbladet och Metro till exempel.

Inga kommentarer: