tisdag 3 september 2013

Om allt möjligt

Om ifrågasättande och objektiv journalism: Hanne Kjöller, som är ledarskribent på Dagens Nyheter, har skrivit en kritisk bok om journalism - läser jag i just Dagens Nyheter. Kan man gissa att den handlar om en Näringslivsjournalism som utan ifrågasättande publicerar företagens pressmeddelande? Om en Arbetsmarknadsjournalism som lär ut att arbetssökande ska stå med mössan i handen och vädja, att på arbetsmarknaden är det arbetsgivaren som alltid bestämmer och att Facket alltid bara är till besvär? Om en Nöjesjournalism som har som uppgift att vara ett led i den allmänna idoldyrkan? Om en Kungajournalism som handlar om att visa vinkande medlemmar i familjen Bernadotte? Eller om en politisk journalism som helt okritiskt svalt Finansminister Anders Borgs ordval om "Reformutrymme" som den summa pengar som det finns underlag i budgeten för att göra satsningar på ett förbättrat samhälle? När det i själva verket handlar om den summa pengar som Finansminister Anders Borg anser det vara nödvändigt att låna upp för att kunna betala tillräckligt mycket valfläsk för att kunna vinna nästa val.

Nä, mycket riktigt verkar boken inte handla om detta. Istället handlar den tydligen om "tycka synd om" journalistik om sjuka som fått sin sjukpenning indragen trots att en faktakoll gjord av Hanne Kjöller visar att det visst finns någon arbetsförmåga kvar. Som den megafon för Högeralliansregeringen som Hanne Kjöller är så verkar det istället som om hon letat upp exempel på kritiska artiklar mot samhällsproblem som innehåller sakfel enligt henne.

Lyckliga pensionärer: Göran Hägglund har fått den stora äran att få presentera den enorma skattesänkningen för pensionärer på 100 kronor. Det gör att lite färre pensionärer får mindre pengar nästa år. Fast fortfarande får en stor mängd pensionärer mindre pengar nästa år. Och eftersom det s.k. Jobbskatteavdragets nya sänkning är ännu större blir straffbeskattningen av pensionärer ännu högre nästa år.

Björklund backar: Skillnaden i hur de Nationella proven rättas av skolorna fortsätter att vara stor. Och av någon underlig anledning är det privata friskolor som främst utmärker sig med att rätta proven extra generöst. Undrar vad det beror på?

Extranummer från Svensk Gamtidning: Madde och Chris är gravida. Ja, så uttryckte TV4 det hela. Men jag tvivlar på att Chris också är gravid. Hur som helst får vi väl gratulera Madde till vad som väl hänt ungefär på bröllopsdagen - för det kan väl knappast ha gjorts före bröllopet? Kul, det är alltid (nästan) trevligt med en liten beppe. Mitt råd är att ni avsäger er det kungliga och låter den lille växa upp som ett lite mer normalt barn. Det mår hen bra av! Aftonbladet och Expressen samt Svensk Gam.

Väntad affär? Micro$oft har köpt Nokias mobiltelefoner. Det var väl nästan väntat.

Kärnkraften vacklar: Slutligen ser jag att Oskarshamns kärnkraftverk tvingats stoppa reaktor 3 sedan en ventil hängt upp sig. Reaktor 1 står redan tidigare still. Oskarshamns reaktor 2 står sedan länge stilla pga omfattande renoveringsarbete. Och reaktor 4? Nä, den finns inte. Dvs ALLA reaktorerna står stilla. Bara påpekat med anledning av kärnkraftens höga driftssäkerhet.

Inga kommentarer: