söndag 22 september 2013

En bloggare i dilemma

Om att hamna i dilemma: Som bloggare gäller det att ha klara åsikter om det mesta. "Färdiga åsikter - helt gratis" är ju det motto jag har för min blogg Sven Tycker. Men det händer att man hamnar i dilemma. När klara åsikter inte går ihop. De båda TV-dårarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är bland det värsta jag vet. Möjligtvis i konkurrens med Alexander Bard och alla dessa hurtiga TV-kockar, den ena ännu värre än den andra. Att se dessa dyka upp i en TV-ruta nära mig ger mig panikanfall, ett tvång att snabbare än ljuset byta kanal eller förflytta mig till en säker plats utom syn- eller hörhåll. Men nu har jag hamnat i dilemma. Jag ser att Filip Hammar bekänt sig som sympatisör till Socialdemokraterna och Fredrik Wikingsson har lovat engagera sig i Miljöpartiets valkampanj. Nu återstår bara att Alexander Bard ska avslöjas som Vänsterpartist så spricker min skalle av splittring. Kan det verkligen finnas positiva delar i dessa dårar?

NATO Nej tack
NATO och Rysskräcken: Det har blivit en del publicitet sedan det ryska spionfartyget Fjodor Golovin dykt upp utanför svenskt vatten för att följa den stora militärövningen Northern Coast som hölls i svenska vatten (där dock ryssarna aldrig uppehöll sig). Men vad hade dom förväntat sig om Sverige släpper in stora NATO-stridskrafter på svenskt vatten för att precis utanför ryskt vatten ha jättestora militärövningar? Att INTE ha koll på när världens största militärmakt (USA:s andel av världens totala militärutgifter är ungefär 50%) övar precis utanför det egna territoriet hade varit direkt ansvarslöst av Rysslands militär. Det är ju faktiskt Sverige som helt plötsligt har blivit en rejält lydig NATO-medlem trots att svenska folket säger Nej till NATO-medlemskap. Mer än varannan svensk säger Nej till ett svenskt medlemskap i NATO medan bara en tredjedel säger Ja. Trots det har vi blivit ett rejält lydigt redskap för NATO utan någon debatt. Det har militär och politiskt MAKT själva beslutat utan mandat från folket. Ryssland ser oss inte längre som någorlunda neutrala mitt emellan, dom ser oss numera som en lydig hund till den stora fienden USA. Men faktum är att Ryssland inte ska ses som ett hot. Ryska (sovjetiska) trupper har inte invaderat eller stridit i andra länder utanför deras egen maktsfär i modern tid. Det är en annan supermakt som regelbundet invaderar andra länder runt om i världen...

Men inget förvånar längre. Det är därför med glädje ser denna presskonferens från vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Du gör mig lycklig Fredde! Synd att det inte är äkta.

Vem som tjänar på privatiseringarna: Apropå gårdagens manifestation mot privatiseringarna och nedskärningarna inom vård och omsorg så kan vi notera att det är dags för den största av de privata vårdkoncernerna, Attendo, att dela ut lite slantar till ägarna. Närmare bestämt ska ägarna få en liten julklapp på sammanlagt 1 miljard kronor. Vd:n Henrik Borelius blir inte ledsen, har får själv 17 miljoner kronor! Antagligen får han en extra bonus för att inte ha bytt namn på Attendo till något så korkat som Vårdaga, f'låt det var visst Vardaga som nästan lika stora konkurrenten Carema ska göra.

Tyskland: När detta skrivs ser det ut som om Angela Merkel ska sätta jublet i halsen. CDU har gjort stora framsteg, men det är på koalitionspartnern FDP:s bekostnad. De prognoser som gäller när jag skriver detta pekar på att FDP åker ut ur Förbundsdagen och därmed förlorar också Angela Merkel sin majoritet. Som det ser ut så blir Sossar, De Gröna och Vänstern tillsammans större. Fast dom lär inte regera ihop så det verkar bli en stor koalition CDU + SPD. Något som troligtvis är vad tyska folket har velat ha också.

Inga kommentarer: