söndag 29 september 2013

Upphandlingsraseriets effekter

Skånetrafiken
Om Skånetrafikens färdtjänst: Sydnytt har under några dagar granskat hur färdtjänsten fungerar i Skåne. Och det är en hel del kritik som framförts. Resenärer som är beroende av en fungerande färdtjänst men som inte blir hämtade av färdtjänsten som beställts. Och det handlar om chaufförer som är missbelåtna med långa tomkörningar och beställningar som inte fungerar. Och jag kan själv intyga att det ofta är problem. Bilar som inte kommer, bilar som inte hittar, bilar som kör fel osv. Jag har drabbats av bilar som ska köra från Klippan till Åstorp men som när dom äntligen går att nå befinner sig i Landskrona och irrar runt. Och jag kan identifiera två anledningar till problemen. Det ska påpekas att de flesta kommuner i Skåne har anslutit sig till Region Skånes trafikbolag Skånetrafiken och låter dom administrera färdtjänsten. 1/ En beställningscentral som av besparingsskäl placerats dels någonstans i Östeuropa och dels någonstans i Afrika. Jag tror att de flickor och pojkar som fått jobb gör så gott dom kan. Men dom har inte någon som helst lokalkännedom. Det blir tyvärr allt för ofta fel. 2/ Ett upphandlingsraseri som fått till följd att chaufförer från taxibolag i andra änden av Skåne får körningar i områden där dom inte har någon som helst lokalkännedom. Dom blir totalberoende av en GPS. Och det innebär att om något blir felprogrammerat så fattar dom inte ett dyft. Dom fattar inte att dom är fel ute. Dessutom har det fått till effekt att ett stort antal kommuner nu står utan lokalt taxibolag. Det går inte att överleva bara på övriga körningar. Bolagen behöver färdtjänsten, och om ett annat taxibolag nere på Österlen t.ex. lämnat billigare anbud så tvingas man till nedläggning. Åstorp där jag bor är sedan länge utan lokalt taxibolag. Det går helt enkelt inte att beställa en taxikörning från Åstorp. Taxibolagen i Helsingborg tar inte körningar i Åstorp, det är för lång framkörning. Läs här, här och här

Om jakten på de arbetslösa: På tisdag ska er bloggare tillsammans med mer än 400.000 andra hel- eller deltidsarbetslösa börja logga in på Arbetsförmedlingens sida och rapportera in allt vi gjort den senaste månaden för att få en anställning. Nästan en halv miljon svenskar ska alltså under några dagar logga in med sina Bank-id eller liknande på AF:s sajt. Förhoppningsvis fungerar tekniken! Sedan ska våra cirka 7.500 arbetsförmedlare under några dagar granska alla dessa inlämnade rapporter för att sedan rapportera till A-kassorna. Som i sin tur ska bli klara med allt så att utbetalningarna av ersättning inte försenas. A-kassorna har tvingats anställa närmare 200 nya handläggare för att kunna klara av administrationen. Däremot ska AF:s handläggare klara av anhopningen utan några nya resurser. Ska vi gissa att det uppstår tekniskt strul? Att Arbetsförmedlingen inte hinner med som planerat? Att A-kassorna inte hinner med? Men den Högerregering vi valt har ju som mål att jaga arbetslösa, alltså går det som det gör. Det ska bli spännande att logga in på tisdag... För övrigt har åtgärden en positiv effekt, den har ju skapat nya jobb på A-kassorna. Allt för Arbetslinjen.

Seger, men sedan... I Norge hade Högern stora framgångar i valet. Men det verkar som om regeringsförhandlingarna strular. Norges Moderater tar gärna in den norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna / Ny Demokrati i sin regering. Men de båda mittenpartier som också krävs för att få ihop en majoritet är inte lika entusiastiska att plocka in högerextremismen, främlingsfientligheten och högermissnöjet under parasollen. Förhandlingarna kärvar alltså. Och i Tyskland hade ju Angela Merkel framgångar (däremot var regeringspartnern, det liberala partiets bakslag ännu större) så hennes Högerregering förlorade majoriteten. Nu måste alltså Angela Merkel ha in en ny partner för att få ihop en majoritet. Och dessa förhandlingar kärvar också.

Inga kommentarer: