lördag 21 september 2013

Stoppa privatiseringsvansinnet

Om privatiseringsfiaskona: Jag har ju tidigare flera gånger tyckt till om hur misslyckat privatiseringen av Apoteken blev. Städerna har fått fler apotek, men servicen på de apotek som finns har blivit sämre. Fast dom har nog fått ett större sortiment av kommersiella hälsoprodukter! Ett annat område där man sålde ut och privatiserade var Bilprovningen. Större delen av Svensk Bilprovnings anläggningar såldes helt enkelt ut till privata intressen. Sedan dess har priserna stigit rejält, vilket inte var vad som utlovades. Men det ska ju bli pengar över till vinstutdelning till ägaren också. Men de privata aktörerna är inte nöjda med att statliga Svensk bilprovning kan hålla rejält lägre priser. Man har gått ut med krav på att alla anläggningar ska säljas ut för att slippa konkurrensen. Till en början har det bestämts att Svensk Bilprovning nu ska höja sina priser rejält så att man inte kan konkurrera lika effektivt. Allt i den fria konkurrensens namn - eller vad vi nu ska kalla det hela?

´Bengt Silverstrand i Helsingborg
För övrigt har jag faktiskt själv varit ute och demonstrerat. På flera håll i landet har det i dag hållits manifestationer mot privatiseringen och nedskärningar inom vård och omsorg. Själv tog jag en tur till Helsingborg och fick bland annat lyssna på den förre socialdemokratiske riksdagsmannen Bengt Sïlverstrand.

Varför ombildades regeringen? Teorierna om vad som ligger bakom Fredrik Reinfeldts ombildning av regeringen är många. Fick Gunilla Carlsson sparken eller var det helt enkelt så som hon själv säger, att hon ville syssla med något annat. Eller är det helt enkelt så som Aftonbladet antyder. Hon har nu helt enkelt suttit så länge som det krävs för att få full statsrådspension. Dvs hon har fyllt 50 år och suttit som minister i 6 år. Nu kan hon se fram emot 121.000 kronor varje månad tills hon fyller 65 år utan att göra ett dugg. Och det utan några som helst krav på att aktivt söka jobb. Arbetslösa ministrar omfattas inte av Arbetsförmedlingens nya regler om att månatligen rapportera in alla åtgärder man gör för att hitta ett nytt jobb. Ingen tillfredsställande rapport - avstängning. Arbetslösa ministrar omfattas heller inte av tak i A-kassan. Det är full lön utan begränsning i antalet dagar. Och jag kan ge mig f-n på att dom har rätt till Jobbskatteavdrag också! Eller också kan det vara som tidskriften Fokus skriver, att Hillevi Engström var så inkompetent att hon inte gick att ha kvar på Arbetsmarknadsdepartementet utan måste flyttas på.

Palestinas flagga
Den israeliska ockupationen: Från det av Israel ockuperade Palestina rapporteras om hur EU-diplomater attackerats att israeliska soldater. EU-diplomaterna eskorterade en hjälpsändning till en grupp beduiner som fått sina hem rivna av israeliska soldater. Men stoppades av andra israeliska soldater och tvingades under bryskt vapenhot ut ur sina bilar och ligga på marken. Och i en annan rapport från Palestina berättas att en 17-årig svensk medborgare förts bort från sin familj av israelisk militär. Som sedan vägrar berätta var han finns eller vad han gjort. Den israeliska ockupationsmakten gör precis som dom vill på illegalt ockuperad mark. För övrigt ser jag att FN:s atomenergiorgan IAEA i går röstat ner ett förslag om att kritisera Israel för deras förmodade kärnvapen. Dom är väl på IAEA fullt upptagna med att bekämpa eventuella kärnvapen i Iran och Nordkorea istället. Att Israel har kärnvapen gör inget, dom är ju vänner till USA!

Inga kommentarer: