måndag 30 september 2013

Reinfeldts nedgång och fall

Dagens väljarundersökning: I dag är det dags för Dagens Nyheter att presentera sin septembermätning gjord av Ipsos. Några stora förändringar innehåller den inte. Men en svag uppgång för de Rödgröna (främst Miljöpartiet) och ett fortsatt tapp för Högeralliansen. Det är Kristdemokraternas tur att kliva över strecket medan Centern trillar under och Moderaterna fortsätter förlora stöd. Socialdemokraterna med 34,4% är fortsatt störst följt av Moderaterna på 24,7%. Miljöpartiet har 10,3%, Sverigedemokraterna 8,5%, Vänsterpartiet 7,0%, Folkpartiet 6,1% och Kristdemokraterna 4,5%. Centern åker nu ut med 3,5%. De tre Rödgröna partierna får en rejäl egen majoritet i Riksdagen. I en Riksdag med dessa siffror är Socialdemokraterna ensamma (34,7%) nästan lika stora som hela Högeralliansen (35,3%). S + Mp (44,7%) skulle vara större än hela Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna (43,8%). Den stora kallduschen för Fredrik Reinfeldt måste dock vara att förtroendet för att Högerregeringen gör ett bra jobb sjunkit från 50% till 42%.

Björnekulla kyrka
Dagens spännande debatt: Reaktionära kristna grupper försöker förtvivlat att förvandla debatten om nya Arbetslöshetsministern Elisabeth Svantesson till en debatt om ifall man får vara troende när man är minister. Men det är ju faktiskt inte detta det handlar om. Det finns många ministrar som är troende, och det är inget problem. Men däremot är det ett problem om man misstänks stå för mer eller mindre extrema åsikter beroende på sin extrema religiösa tro. DET är ett problem, inte att man är troende rent allmänt. Men den diskussionen vill dom inte ha, alltså gäller det att försöka få debatten att handla om tron rent allmänt. För att visa att jag inte har något emot kyrkan vill jag därför illustrera det hela med vår egen vackra kyrka, Björnekulla kyrka. En bild jag tog i går.

Dagens sensation: Dagens mest sensationella rubrik måste vara den jag ser i Dagens Nyheter - KD vill höja vårdnadsbidrag! Ett parti i kris brukar vilja satsa på säkra kort. Moderaterna vill införa ett femtioelfte Jobbskatteavdrag och Kristdemokraterna vill alltså satsa på den traditionella familjen och fortsätta locka hem mammorna till spisen. Dvs genom att betala mer bidragspengar i form av Vårdnadsbidrag. Allt är troligtvis en del av målet att satsa på bidragssamhället.

Dagens knäppgökar: Det måste vara Sverigedemokraterna som vill stoppa 90% av invandringen och tror att dom på det sättet ska spara mer än 100 miljarder kronor. Men dom kan inte räkna. Man räknar bara kostnader, men inte inkomster. Med Sverigedemokraternas sätt att räkna så ska vi inte heller skaffa barn. Dom kostar ju bara pengar i kanske 20 år framåt. Låter vi bli att skaffa barn så slipper vi kostnader för barnbidrag, förskolor, skolor osv. Tänk så mycket pengar vi skulle ha sparat. Och dessutom skulle det ju inte komma ut en massa ungdomar som tar jobben ifrån oss som redan jobbar. Vad SD alltså inte begriper är att invandrare blir konsumenter, skattebetalare och producenter som skapar nya jobb. Precis som barn. I det Sverigedemokratiska drömsamhället kommer vi snart att stå utan arbetskraft. Hela argumentationen bygger på rasism och tron att vi vita renrasiga svenskar är mer värda än andra. Dra åt skogen j-vla rasister! Läs hur dom själva presenterar galenskaperna.

Dagens kärnkraft: Sedan ser jag att reaktor 3 i Oskarshamn åter står stilla. Efter att först ha fått sänka effekten under några dagar har man nu tvingats stänga ner helt igen. Men den har ju faktiskt varit igång i några dagar. Skälet? Maneter! Är det inte dags att erkänna att det är dags att slutligt stänga ner hela anläggningen. Den är mer avstängd än igång. Och anses alltså vara en av världens sämsta kärnkraftsreaktorer. Läs vad jag skrev den 11 september.

Dagens satsning på sysselsättningen: Slutligen noterar jag att Högerregeringens neddragning av anslagen till underhåll av järnvägsnätet får till följd att Infranord (Trafikverkets eget bolag som sysslar med just detta) nu ska permittera 400 anställda. Satsning på Arbetslinjen - eller?

Inga kommentarer: