torsdag 19 september 2013

Skattebråk

Dagens Sverigedemokrater: Oenigheten om hur många miljarder som välavlönade svenskar ska få i skattesänkningar får politikerna till att ta till det sämsta skällsord dom kan komma på, "Sverigedemokrat"! Och det kan jag ju förstå. Men jag tycker inte att Högeralliansare ska beskylla Socialdemokraterna för något samröre med Sverigedemokraterna eftersom man ju faktiskt själva existerar och får igenom sin politik just med hjälp av Sverigedemokraterna. I nästan alla blockskiljande omröstningar i Riksdagen så stödjer Sverigedemokraterna vår Högeralliansregering. Detta är en minoritetsregering beroende av stöd av andra - oftast Sverigedemokraterna. När därför moderaten Anna Kinberg Batra är upprörd (det är hon som ligger bakom det klassiska yttrandet om att "Stockholmare är smartare") så är det inget annat än grovt hyckleri. För att testa läget har de Rödgröna lagt fram två förslag i Skatteutskottet om att dels stoppa det femte Jobbskatteavdraget och dels stoppa höjningen av brytpunkten. Den första delen står Sverigedemokraterna på Högeralliansens sida och i den andra frågan på de Rödgrönas sida. Oavgjort, 1-1 alltså. Se Aftonbladet och Dagens Nyheter

Jag såg förresten det framföras ännu ett argument för att just välavlönade ska betala extra mycket mindre skatt. Förutom att den sänkta skatten ska få dom att konsumera mera och därmed skapa jobb så ska den sänkta skatten få dom att jobba mera. Men som jag sade redan i går så om man vill att sänkta skatter ska öka konsumtionen (och därmed skapa jobb) så är det mycket effektivare att sänka skatten för lågavlönade. Dom konsumerar alla pengar dom får i motsats till högavlönade som sparar en hel del av den ökade inkomsten. Alltså skapas färre jobb på det här viset. Och att ta till argumentet att det ska få dom att jobba mera är ju direkt motsägelsefullt. Om dom jobbar mer så innebär det ju att det behövs färre nyanställningar, dvs ökad arbetslöshet. Varför inte bara erkänna att det handlar om att betala tillbaka för stödet som gjorde att man kom till makten?

Det blir sämre: Jag såg en liten enkät som frågade om det blivit bättre eller sämre de sista åren. 7% tyckte att det blivit Mycket bättre och 14% att det blivit Lite bättre. Dvs inte ens alla Moderater verkar tycka att det blivit bättre. 47% tycker att det blivit Mycket sämre och 21% tycker att det blivit Lite sämre. Långt in bland Högeralliansens sympatisörer verkar man tycka att det trots allt blivit sämre. Ungefär 3.500 ingick i enkäten.

Dagens väljarundersökning: Dagens Nyheter har låtit Ipsos göra en separat enkät i Stockholm. Och denna visar att det skulle blivit ett maktskifte i huvudstaden om det hållits val i dag. Undersökningens stora vinnare är Socialdemokraterna som får 26,5% (+4,6) samt Miljöpartiet och Vänsterpartiet som får 16,8% (+2,5) respektive 9,8% (+2,5). Totalt får alltså de Rödgröna 53,1% (+9,6). Den stora förloraren är Moderaterna som får 29,9% (-4,9), Kristdemokraterna som får 1,6% (-1,9), Centern som får 2,8% (-1,6) samt Folkpartiet som får 8,9% (-1,5). Totalt 42,8% (-9,9). Moderaterna är den stora förloraren men främst Kristdemokraterna men även i viss mån Centern är ju totalt utraderade. Sverigedemokraterna är i Stockholm betydelselösa med 2,8% (+0,5).

Inga kommentarer: