söndag 1 september 2013

Om svenskt skolfiasko

Om att lära av andras misstag: Utvecklingen i den svenska skolan har inte blivit något föredöme för våra Nordiska grannar. I Norge pågår valrörelsen för fullt och norska Høyre ser inte den svenska utvecklingen som något positivt. - "Vi har lärt av det som har gått fel i Sverige" säger Høyres vice partiledare Bent Høle. Det för Sverige ganska unika systemet med privata skattefinansierade skolor som tillåts plocka ut vinster till sina ägare är inget vi ska vara stolta över vid internationella jämförelser. I princip är det bara Sverige och Chile (infört under Pinochets diktatur) som tillåter detta. Dagens Arena och Aftonbladet.

Skolan
Oviljan till förändring sitter i väggarna: Det handlar alltså om det fina folkets egen Lundsbergs Internatskola. Och rubriken är det inte jag som har formulerat, det är Dagens Nyheter som har satt den rubriken i papperstidningen. På nätet heter det istället: - "Det är som om tiden har stått stilla på Lundsberg". Det som beskrivs är en skola som styrs av gamla elever via styrelseplatser i den Stiftelse som bestämmer och i skolans styrelse. En skola som vill vara kvar i det förgångna. När i slutet av 1990-talet några elever skändade ett porträtt av en ny rektor som ville reformera skolan blev beslutet att rektorn fick sparken! Inte att eleverna bestraffades... Lite senare på 2000-talet föreslog en representant i föräldraföreningen att skolan skulle införa en Du-reform. Förslaget slopades efter våldsamma protester! Bakgrunden till stängningen är inte bara ett enstaka tillfälle av misshandel utan istället upprepade exempel under åren. Där skolan upprepade gånger under årens lopp fått föreläggande, uppenbarligen utan att det hjälpt. Och lägg till detta fusk med bidragen.

Den är högre än de flestas, men inte ovanligt hög: Alla friskolor går inte ihop. En sammanställning visar att en av fyra friskolor går med förlust. Men det är egentligen inte själva verksamhetens vinst som är Riskkapitalbolagens vinst med ägandet av friskolor utan det handlar om att sälja med rejäl vinst. Och att på andra sätt genom interna lån osv se till att plocka ut rejält med slantar ur skolan. Vi kan ju titta på John Bauer som ju gick i konkurs. Sista året gick skolan med några tiotals miljoner i förlust. Men innan det har skolan gått med några hundratal miljoner i vinst och där ägarna plockat ut några hundratal miljoner från skolan. När skolan sedan efter ett år med förlust går i konken är bristen i företaget 1 miljard kronor! Tidningen ETC har granskat lönerna till VD:n i de tre större förlustmaskinerna inom friskolemarknaden. VD:n för Praktiska Sverige AB har en lön på 1,6 miljoner, VD:n för Drottning Blankas Gymnasieskola har en lön på 1,08 miljoner. Men lönen till VD:n för PPS Power Planning System, Marlene Terkowsky, vill hon inte berätta om. Men beskrivningen är så humoristisk att jag avslutar för dagen med den: - "Den är högre än de flestas, men inte ovanligt hög". Nähä!

Inga kommentarer: