söndag 2 december 2012

Om Sverigedemokraterna och Socialmoderaterna

Säg Nej till Sverigedemokraterna
DN Debatt fortsätter att ge utrymme åt Jimmie Åkesson som i dag fortsätter att försöka sprida myten om att det är så synd om Sverigedemokraterna. Att dom ständigt förföljs av elaka media. Det är ju tur att i varje fall SD:s distrikt ställer upp för Jimmie och är eniga med honom i hans strategi. Men, vi kommer fortfarande inte ifrån att Jimmie Åkesson själv en gång i tiden valde att gå med i ett Sverigedemokraterna som var öppet främlingsfientligt och rasistiskt. Ett parti som var sprunget ur organisationer som Bevara Sverige Svenskt och mer eller mindre nynazistiska grupper. Det finns faktiskt skäl till att nynassar som Curt Linusson kan bli invalda på SD-mandat. Sedan har Jimmie Åkesson och kretsen kring honom insett att det går inte i Sverige att bli ett stort parti på att vara öppet rasistiska. Alltså gäller det att försöka måla fernissa över det värsta. Men bland partiets gräsrötter är de mindre rumsrena åsikterna fortfarande väl spridda. Och likt Expressen tror jag att det bara är att låta Sverigedemokraterna fortsätta att göra bort sig. Vi har inte sett den sista skandalen. Vi kommer naturligtvis även i fortsättningen få se företrädare för alla partier trampa i klaveret. Det som är Jimmie Åkessons problem är att Sverigedemokraterna är kraftigt överrepresenterade när det gäller kriminella och klantar.

En journalist som jag ursprungligen har dåligt förtroende för är Jan Guillou. Detta bottnar i hans insatser för länge sedan för Keith Cederholm. Men jag tänker inte här gå in på vad jag vet hände innan och hur det gick sedan. Det är förfluten tid. Numera skriver Jan Guillou bland annat en krönika i Aftonbladet, och där kan han ibland få till det riktigt bra. I dag har krönikan rubriken Förlorarna som röstar på SD bryr sig inte om kritiken från vinnarna. Och hans slutsats att det egentligen är alla de andra partiernas fel att det trots allt går ganska bra för SD trots alla klavertramp är nog ett helt korrekt iakttagande. Jag väljer därför att citera ett ganska långt stycke ur Jan Guillous krönika:

- "Den före detta arbetarklassen som röstade socialdemokratiskt i vått och torrt har börjat överge sitt parti. Sverigedemokraterna har en poäng när de kallar de andra riksdagspartierna för ''sjuklövern'' och därmed framställer sig själva som det enda oppositionspartiet. Med Annie Lööf har Centerpartiet vänt ryggen åt större delen av landsortsbefolkningen, Folkpartiet är bara halvhjärtat främlingsfientligt, Vänsterpartiet har visserligen övertagit den socialdemokratiska ideologin, men uppfattas som extremister, Moderaterna låtsas vara socialdemokrater och Socialdemokraterna är för närvarande ingenting. Det är ur detta politiska stillestånd som Sverigedemokraterna hämtar mest protestsympatier, och alltså inte ur främlingsfientligheten. Störst ansvar för att den före detta arbetarklassen lämnas vind för våg faller på Socialdemokraterna. Man kan inte anklaga Moderaterna, som må kalla sig det nya arbetarpartiet, om av hånfullhet eller cynism, för att som vanligt och framgångsrikt arbeta för ökade klassklyftor, privatisering, kissblöjor och förmögenhetsöverföring från de många till de få. Men man kan anklaga Socialdemokraterna för att inte vara socialdemokrater."

Jag vill istället uttrycka det som att Moderaterna håller på att äta upp sina tre stödpartier vars ledare samtidigt håller på att begå självmord. Socialdemokraterna verkar vara på väg att försöka bilda ett Socialmoderat parti i koalition med de nya Moderaterna. Och Vänsterpartiet fortsätter att arbeta med att sudda ut ett "kommunistiskt" arv - med dålig framgång. Kanske inte så konstigt att Sverigedemokraterna har framgång när den opposition som egentligen skulle funnits har abdikerat.

Slutligen noterar jag att reglerna för vilka bilar som ska klassas som miljöbil ändras från årsskiftet. I stort skärps reglerna, och det är väl helt korrekt. Men samtidigt inför man in en ny faktor som gör att bilar som är tyngre får släppa ut mer. Det får till effekt att det finns bilmodeller som inte klarar kraven. Men om man utrustar bilen med lite extra prylar så att den väger lite mer kommer den plötsligt att klassas som miljöbil. Det kan i princip räcka med lite blyvikter i bagageutrymmet! Den som tänkt ut detta har en hel del att förklara - om hen kan det?

Inga kommentarer: