lördag 8 december 2012

Partiet som kapitulerade

Dom gamla kärnkraftsmotståndarna i Centerpartiet har helt bytt ståndpunkt. Under ledning av den formellt centerpartistiske miljöministern Lena Ek, räknar numera Högeralliansregeringen med att kärnkraften fortfarande år 2050 står för lika stor andel av den svenska elproduktionen som i dag. Och det innebär att det får byggas ett stort antal nya kärnkraftsanläggningar i Sverige. Förhoppningsvis har man tills dess löst problemet med avfallet (dvs inte att bara gräva ner skiten och skänka till våra efterkommande generation - om det kommer att finnas några). Förhoppningsvis har man också tills dess löst säkerhetsproblemen med att en rejäl olycka får katastrofala följder. Vidare hoppas jag att man löst problemet med tillgång på bränsle. Det uran som finns på jorden lär inte räcka om andra länder gör på samma sätt. Och slutligen har man förhoppningsvis löst de ekonomiska problemen. Ny kärnkraft är dyr - mycket dyr. Men det har förhoppningsvis Centerpartiet tänkt på... Visst är det en lämplig rubrik - Partiet som kapitulerade!

Italiens flagga
Jag ser att Silvio Berlusconi funderar på att försöka att återkomma som premiärminister i Italien. Resten av världen darrar av skräck och så gör också en stor del av italienarna. Och en stor del av världens tänkande varelser funderar på varför idioten kommer på en sådan korkad tanke. Men det finns faktiskt en förklaring. Han hoppas på att valrörelse och politiska uppdrag ska skjuta på polisutredningar om korruption och barnsex så att ännu fler av dessa ärenden hinner preskriberas och han kommer undan ännu fler.

Fria Tidningen publicerar i dag en intervju med Mordechai Vanunu. Vet ni inte vem det är? 1986 avslöjade han för en brittisk tidning Israels kärnvapenprogram. Och han dömdes för det till 18 års fängelse sedan han kidnappats av israeliska agenter i Rom och förts till Israel mot sin vilja. I dag sitter han fast i Israel, får inte lämna landet och får inte prata med utländska journalister. Han har sedan han släpptes fri från sin fängelsedom arresterats sju gånger för brott mot detta förbud. Hans högsta önskan är att få lämna Israel och få bo någon annanstans. Han har bland annat sökt asyl i Sverige. Men har fått avslag på sin ansökan eftersom han sökt från utlandet. Det kan tilläggas att andra, t.ex. den som söker uppehållstillstånd för att få bo med sin fru i Sverige, måste återvända hem först för att kunna söka uppehållstillstånd. Så inkonsekvent är svenska Migrationsregler. Han har flera gånger nominerats till Nobels Fredspris, men naturligtvis inte fått detta. Annars är han en mer värdig mottagare än EU som ju ska få priset i år. Ett beslut som är ett brott mot Nobels vilja som säger att priset ska gå till en person. En person som bland annat arbetar för nedrustning. Hur norrbaggarna kunde få detta till att ge priset till EU är helt ofattbart.

PPM-dumheterna har ju inte direkt rosat marknaden. I dag är det allt fler som faktiskt tycker att hela systemet med PPM-sparandet lika så gott kan slopas helt. Det är andra tankar än den moderata politiker som var med om att skapa systemet och som var övertygad om att det skulle bli en succé. Hon trodde att folk efter några år skulle kräva att mer av pensionssparandet skulle läggas i PPM-sparandet. Istället har det blivit allt fler som alltså tycker att det hela kan slopas. I dag läser jag i Svenska Dagbladet att det föreslås att man ska kunna sätta pengarna på ett vanligt bankkonto. Faktum är att för en mycket stor andel av PPM-spararna så hade detta varit en mer lönsam strategi än alla de fonder som i dag finns. Och där den enda säkra vinnaren är fondförvaltaren!

Schweiz flagga
Svenska Dagbladet hyllar i dag järnvägen i Schweiz som fungerar mer eller mindre klanderfritt. Fast man slarvar lite med att förklara varför det fungerar så bra. Det finns två huvudskäl. 1/ Man har verkligen under lång tid från Staten satsat målmedvetet på att bygga ut och säkra järnvägen. 2/ Man har låtit bli alla experiment med att avreglera, konkurrensutsätta, privatisera och allt annat korkad som vi infört i Sverige. Det fungerar - i Schweiz alltså!

Slutligen läser jag lite om de ökande klassklyftorna i världen i Svenska Dagbladet. Dom där som har på tok för mycket vet inte riktigt vad dom ska göra av alla slantarna. En extra yacht kan ju vara bra att ha. Om inte annat så för att transportera all den där extrautrustningen som behövs till den första yachten men som inte får plats på den. Det är inte lätt när man har för mycket. Fast jag har en bra lösning. Man kan börja betala sina skatter så kommer pengarna till nytta istället för att placera dom på konton på Caymanöarna eller Jersey.

Inga kommentarer: