måndag 10 december 2012

Det norska hjärnsläppet

Det norska hjärnsläppet fick sin utlösning i dag. EU fick sitt fredspris och alla vi andra hade inget annat att göra än att skaka på huvudet och hoppas på bättre lycka nästa gång. Annars kunde vi notera att Fredspristagaren i dag började diskutera ett utökat militärt samarbete. Precis vad en fredspristagare ska göra?

Men det hela var nog främst ett försök att rädda EU:s anseende i Norge. Dom ligger rejält risigt till i vårt västra grannland. Till och med värre än i Sverige - om nu detta är möjligt. Jag såg att Europabevegelsen (som i Norge har arbetat för att Norge skulle gå med i EU) nu har slopat kravet på ett norskt inträde i EU. Jag tycker det säger allt.

Annars ser jag att Silvio Berlusconis meddelande att han skulle ställa upp i kommande val för att åter bli premiärminister inte har fått ett alltför gott mottagande. Mario Monti valde att avgå. Den italienska räntan rasade i höjden och börsen sjönk ner i källaren. Det är italienarna som får betala hr Berlusconis försök att smita undan rättvisan. Till och med Svenska Dagbladet argumenterar för att rösta på Vänstern i Italien! Hellre vänsterseger än fler år med Berlusconi, skriver P J Anders Linder.

Sedan ser jag att två olika väljarundersökningar har presenterats i dag. Både Expressen (som låter Demoskop sköta jobbet) och Metro (som låter Yougov fixa siffrorna) berättar att både Kristdemokraterna och Centern skulle åka ut ur Riksdagen. Värst i Expressen där dom får 2,8% och 2,9%. Siffror som ju är en katastrof för Göran Hägglund och Annie Lööf. I Metro ser det inte riktigt lika katastrofalt ut med 3,5% och 3,8%. I båda undersökningarna går det illa för Socialdemokraternas högervridning. I Expressen så illa att till och med Moderaterna är större. Men eftersom Moderaternas framgångar främst beror på kannibalismen över röstboskapen så skulle båda undersökningarna gett en Rödgrön majoritet. Om vi nu kan tala om något sådant. Med dom här siffrorna skulle det inte förvåna mig om vi efter ett val fick se en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är ju ändå inte så mycket som skiljer. Och Moderaternas röstboskap verkar ha gjort sitt i dagens politiska värld. I Expressen är både Vänsterpartiet och Miljöpartiet även större än Folkpartiet och i Metro skiljer det inte mycket mellan Vänsterpartiet och Folkpartiet. I båda undersökningarna är Mp+V större än Fp+C+Kd och även klart större än Sd.

Inga kommentarer: