lördag 29 december 2012

Allmänt klagande inför nyår

Vårt land styrs ju just nu av ett parti som tror att alla problem löses om man sänker en skatt. En av dessa skattesänkningar som skulle lösa en massa problem var sänkningen av den s.k. krogmomsen. Om man sänkte denna skulle priserna på krogar och restauranger gå ner, det skulle anställas fler inom krog- och restaurangnäringen och dessutom skulle man på köpet minska de svarta pengarna i näringen. Hur har det då gått. Jo, priserna inom krog- och restaurangnäringen har gått upp med cirka 1%. Vilket väl i princip är mer än på marknaden i övrigt, där vi ju haft deflation under vissa perioder. Har antalet anställda gått upp? Enligt SCB har antalet anställda minskat med 6,4%. Har svartjobben minskat? Ja, det finns inga alls tecken på detta. Alltså 3 fel av 3 möjliga. Men Samhället har drygt 5 miljarder mindre att röra sig med, så en del krog- och restaurangägare har väl i varje fall fått bättre lönsamhet på verksamheten som dom kan stoppa i fickan.

Burkina Fasos flagga
Sedan ser jag att vår moderata Biståndsminister Gunilla Carlsson har bestämt att biståndet till Burkina Faso ska avvecklas. Burkina Faso är ett av världens fattigaste länder. Men - "Sverige får inget mervärde" är ministerns argument. Jaha! Svenskt bistånd till fattiga länder ges alltså för att Sverige ska tjäna på det. Och om vi inte tjänar på det så ska inget bistånd ges. Intressant resonemang!

Slutligen ser jag att resandet med tåg hos Skånetrafiken har ökat sista året. Alla linjer har ökat resande utan en - Skånebanan. Den som går Helsingborg - Åstorp - Hässleholm - Kristianstad. Jag undrar om det kan finnas något samband med att tågtrafiken lades ner ett antal månader under sommaren och ersattes med bussar för upprustning av banan. Och när trafiken kom igång igen på hösten så hade tidtabellen minskats ner rejält. Som sagt, jag undrar om det finns något samband? Det som oroar mig är att även 2013 kommer trafiken att läggas ner under ännu fler månader för upprustningsarbete. Och hur tidtabellen ser ut efter detta kan jag bara befara.

Inga kommentarer: