torsdag 20 december 2012

Om solidarisk fördelningspolitik

Jag har flera gånger haft synpunkter på att man från vår Moderatregering gömt undan det förslag till ny kommunal skatteutjämning som en utredning lagt fram för länge sedan. Det nya förslaget skulle kosta rika kommuner mer pengar medan fattiga skulle få bättre förutsättningar. Att man gömt undan det hela beror naturligtvis på det faktum att "rika kommuner" är synonymt med "moderata kommuner". Och att lägga fram ett förslag som skulle drabba de egna väljarna och supportrarna är naturligtvis inte så kul. Nu har trots allt vår Moderata Finansmarknadsminister Peter Norman kommit fram till ett förslag. Och det visar sig att lösningen på problemet att de rika solidariskt får stötta de med mindre inkomster är att landets alla skattebetalare (rika, fattiga, sjuka, pensionärer och arbetslösa) solidariskt ger ett bidrag på en miljard till 12 förmögna kommuner och ett rikt landsting. Det finns en gemensam nämnare för alla dessa 12 kommuner, Danderyd, Ekerö, Lidingö, Nacka, Sollentuna, Solna, Stockholm, Täby, Vaxholm, Österåker, Lomma och Vellinge. Det är att dom är styrda av Moderaterna och 10 av de 12 är Stockholmskommuner (de andra två är där de rika kring Malmö bor). Och sedan får ett landsting också del av skattebetalarnas bidrag - Stockholm. Gissa vilka som styr i Stockholm? Visst är det fascinerande att en Moderatstyrd Regering kan komma på den fantastiska idén att Sveriges skattebetalare gemensamt ska hjälpa till att finansiera de rika moderatstyrda kommunernas del av den kommunala skatteutjämningen.

Girig slipsnisse
Någon som såg SVT:s inslag om hur välbetalda revisorer i de stora fina revisionsfirmorna smusslar undan sitt skatteansvar. Man tar helt enkelt bara ut begränsade delar av sin ersättning som lön. Resten tar man ut genom att bevilja sig billiga aktier i bolaget som man sedan kan få rejäla utdelningar på. Skatten på kapitalinkomster blir nämligen för dom mycket lägre än löneinkomster. Dom är duktiga och vet precis hur dom ska göra. Vi andra kan istället fundera över varför sjuka, arbetslösa och pensionärer ska betala extra straffskatt på sina små inkomster medan rikt folk ska betala lägre skatt på sina aktieutdelningar än vanliga jobbare skulle fått göra på lönen.

Andra sätt att tjäna en rejäl hacka är att låta vännerna i moderatstyrda verksamheter privatisera, dvs sälja ut, de kommunala tillgångarna billigt och sedan sälja dom själva dyrt. Som när Stockholms landsting sålde vårdcentralen Serafen till dess läkare för 700.000 kronor. Och sedan sålde dom det hela till vårdkoncernen Capio för 20 miljoner ett par år senare. Ganska lättförtjänta pengar medan Stockholms skattebetalare kan känna sig rejält lurade.

Mycket enkelt kan man säga som så att om vi fördelade världens tillgångar på ett lite mer rättvist sätt så skulle alla kunna leva ett drägligt liv. Nu blir det ju naturligtvis inte så eftersom de som har riktigt gott om slantar lever i en härlig symbios med de som fattar besluten (om dom inte är samma personer). Vad de som har lite för mycket på kontot använder sina slantar till kan ni se här.

Är det någon som har fullt förtroende för kärnkraftsindustrin? Hur som helst har man nu satt Oskarshamns kärnkraftverk under förmyndarskap. Jag hoppas verkligen inte att det var OKG som Maya-indianerna tänkte på...

Ty, för övrigt så vill jag tacka alla läsare av Sven Tycker för allt under denna tidsåldern. Eftersom jorden ju ska gå under i morgon så lär det väl inte bli någon blogg mer. Om det, mot förmodan, skulle vara så att alla vi som tror på förutsägelsen att jorden går under när Maya-indianernas kalender tar slut har fel (som Maya-indianerna som tycker att det är rent trams) så återkommer jag ändå i morgon. VI SES!

Dagens citat:

Hårt arbete har ingen dött av. Men varför ta risken.

Inga kommentarer: