fredag 7 december 2012

Med Centern för Bidragssamhället

Maud Olofsson
I onsdags kunde jag berätta att "massarbetslösheten" kommer att fortsätta stiga under de kommande åren. I går kunde jag berätta att den stora miljardsatsningen på Jobbcoacher inte hade haft någon effekt på arbetslösas möjlighet att få ett nytt jobb. Den stora effekten var att ett antal jobbcoacher fått jobb - till en kostnad av flera miljarder kronor. Och i dag kan vi berätta att antalet arbetslösa i åtgärder har chockökat. Antalet personer som får Aktivitetsstöd från Försäkringskassan har fyrdubblats sedan 2007. I valrörelsen 2010 tyckte Centerpartiet under Maud(eraten) Olofsson att den stora ökningen av arbetslösa i åtgärder var ett stort misslyckande. Och hon lovade att motsatsen skulle ske. Den här reklamfilmen från Centerpartiet i valrörelsen 2010 blir i skenet av vad som verkligen hänt riktigt komiskt. "Ska vi gå tillbaka till Bidragssverige eller ska vi ha riktiga jobb i nya företag" säger Maud(eraten) Olofsson i filmen. Sedan dess har alltså antalet personer i åtgärder ökat kraftigt. - "Jag tycker att de ska vara glada över att de har Centerpartiet i regeringen för vi har varit med och bidragit till att vi faktiskt flyttar fram positionerna i de här frågorna" kommenterar Annika Qarlsson, Centerpartiets arbetspolitiske talesman, vad som hänt. Det är svårt att undvika det stora skrattet medan man sitter i all ensamhet och skriver. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försvarar också situationen.

Carl Bildt
Sveriges ledande teflonpolitiker, Calle Str.. f'låt Bildt, är på väg att få ny kritik. Något som naturligtvis inte kommer att få någon betydelse. Konstitutionsutskottet har synpunkter på Utrikesdepartementets förmåga, eller snarare oförmåga, att föra diarie över inkomna handlingar så att allmänheten och media kan ha insyn i vad som händer. Offentlighetsprincipen regleras i en av Sveriges grundlagar, Tryckfrihetsförordningen. Men så'na bagateller skiter naturligtvis han som bestämmer i, Carl Bildt.

Jag ser att det blev en bra affär för Skånetrafiken när man vid halvårsskiftet försämrade Resegarantin. Man höjde då först gränsen för när man fick ersättning. Tidigare fick man ersättning vid 20 minuters försening, men nu höjdes gränsen till 30 minuter. Samtidigt försämrades den ersättning man fick. Tidigare kunde man få en "endagsbiljett". Fritt resande under ett dygn i Skåne. Utmärkt för en utfärd en ledig dag. Nu får man i allmänhet kanske ett presentkort på 50 spänn som kan användas för att ladda Jojo-kortet med. Dessutom avskaffade man att portot var betalt på blanketten som man får skicka in. Resultatet har blivit att färre kan begära ersättning, färre av dessa bryr sig om att begära ersättning och sedan får man sämre ersättning. 12 miljoner beräknade man att spara, och man har redan på mindre än ett halvår sparat 7,5 miljoner. Bra tänkt Mats Persson!

Vidare ser jag att Riksdagens Utredningstjänst räknat på hur Sverigedemokraterna röstar i Riksdagen. I 30% av ärendena röstar man på ett eget förslag eller egen reservation. I 7% av fallen röstar man med ett förslag som kommer från de Rödgröna partierna. Men det vanligaste, 51% av fallen, är att man helt enkelt stöttar Högerregeringen. Men det är egentligen inget att förvånas över. SD är ju ett högerparti!

Slutligen ser jag att ISAF-soldater i Afghanistan, under ledning av amerikanska soldater, nyligen trängde in i en sjukvårdsklinik i Sewaka i provinsen Wardak som drevs av den Svenska Afghanistankommitten. Lokalerna ockuperades under tre dagar och användes som central för förhör och som arrest. Inte så konstigt att USA och ISAF av många ses som ockupanter.

Inga kommentarer: