onsdag 5 december 2012

EU lägger sig i som vanligt

EU:s jakt på snuset fortsätter, detta samtidigt som man gör eftergifter till de kapitalstarkare tobaksbolagen. Jag har fortfarande inte förstått klåfingrigheten inom EU för att bekämpa snus medan EU inneburit påtvingade liberaliseringar när det gäller det mycket farligare rökandet och drickandet av alkohol. Men det handlar väl helt enkelt om vem som har mest pengar till lobbying i Bryssels korridorer. Läs mer om jakten på snuset i HD och SvD och DN och AB och Exp. Jag vill påpeka att jag själv inte snusar. Jag tycker det verkar äckligt. Men det stör andra mindre än rökande och är dessutom mycket mindre farligt.

Och sedan har SCB kommit med sin stora väljarundersökning. En undersökning som skiljer sig från de andra lågprisundersökningarna med att dom faktiskt frågar ett större underlag på ett mer vetenskapligt sätt. SCB:s siffror visar att den Rödgröna oppositionen fortfarande har en stabil ledning med 49,1 - 41,8. Och om vi lägger till att Kristdemokraterna i sedvanlig ordning skulle åkt ur så ser det ju ännu bättre ut. Fast någon Rödgrön trepartikoalition ska vi nog inte räkna med. Men faktum är att S + Mp leder över M + Fp + C med 43,4 - 38,0. Vi kan också av siffrorna läsa ut att populisterna och rasisterna i Sverigedemokraterna även hos SCB ökar och närmar sig 8%. Och man plockar supportrar främst från Socialdemokraterna och Moderaterna. Vilket kanske inte är konstigt eftersom dom är störst och har flest supportrar att förlora. Och tyvärr har ju Socialdemokraterna under Stefan Löfven glömt att föra oppositionspolitik från vänster i sin iver att bli ett mittenparti. De exakta siffrorna kan ni läsa här och här.

En intressant siffra som man kan hitta i undersökningen om man detaljstuderar den är att Centern får 0,6% i Stockholm (felmarginalen är ±0,7%). Dvs i princip kan siffran vara mindre än Noll! Och detta är ju mycket intressant eftersom det visar mycket tydligt varför det går åt skogen för Centern under Annie Lööf. Satsningen på storstadsväljarna är ett totalt misslyckande. De traditionella väljarna på landsbygden överger partiet och några nya i städerna får man inte. Jag blev lite nyfiken på hur Stureplanscenterns galjonsfigur Fredrik Federley skulle kommentera de usla siffrorna. Så jag klickade in hans båda bloggar, den politiska, och den lite mer privata. Och det visade sig att den gode Federley uppenbarligen tagit tjänstledigt och åkt bort / blivit sjuk / lagt av med politiken. Senaste inlägget var i mars månad. Var är du Fredrik?

Vi gillar olika

Och så noterar jag att det verkar utbryta lite av inbördeskrig inom Högeralliansen på frågan om man ska fjäska om SD:s rasiströster som moderaten Tobias Billström eller hålla fast vid den mer mänskliga politiken likt Fp och Kd officiellt fortfarande gör. Inom Centern är man inte heller eniga. För några dagar sedan skrev centerpartisten Staffan Danielsson ett debattinlägg i Svenska dagbladet och försökta närma sig Sverigedemokraterna. Dagen efter svarade två andra centerpartister, Johan Hedin och Hans Dahlgren och höll inte alls med. Än så länge vet vi inte vad de andra 9 centerpartisterna i landet tycker.

Arbetsförmedlingen spår att arbetslösheten kommer att fortsätta öka. Både 2013 och 2014 blir det upp för arbetslöshetssiffrorna och ner med sysselsättningssiffrorna. Jag undrar vad Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström nu ska prata bort det hela med? Tidigare ökad arbetslöshet har hon ju pratat bort med att sysselsättningen ju har ökat. Visserligen bara marginellt och mindre än vad befolkningen har ökat. Men trots allt en ökning. Men nu går det ner där också. Stackars Hillevi, det är synd om henne. För de arbetslösa skiter hon i. Dom får skylla sig själva, för dom är bara lata!

Slutligen blev jag i dag ännu mer övertygad om fördelen med en riktig tryckt tidning att läsa framför att bläddra runt på Internet. Jag fick nämligen ingen morgontidning i morse. Och abstinensen var svår, även om man ju kan läsa på nätet. Hur som helst så framåt förmiddagen hittade jag HD och SvD i brevfacket. Tidningsbudet hade inte lyckats ta sig upp till tredje våningen eftersom belysningen inte fungerade. Men då var redan hela morgonen förstörd.

1 kommentar:

Anonym sa...

Snuset är en skitsak. De får gärna förbjuda det, eftersom det skulle hjälpa många.
Däremot tycker jag att EU skall kräva att tågen följer uppsatta tidtabeller och att förseningar och inställda tåg skall tvinga SJ att ersätta resenärerna på samma sätt som flyget får ersätta sina resenärer.