tisdag 11 december 2012

Om faran med samling i mitten

De nya moderaterna
När man läser olika debattinlägg så är det många gånger mer givande att läsa kommentarerna än själva debattinlägget. I Svenska Dagbladet i dag skriver Moderata Ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe och argumenterar för en platt skatt, och en del andra skatteförändringar. Platt skatt innebär i korthet att alla betalar samma procent i skatt, oberoende av inkomst. Detta i motsats till progressiv skatt som nästan alla civiliserade välfärdsstater har. Och som i korthet innebär att den som har hög inkomst tar ett större ansvar och betalar en större andel av sin inkomst i skatt än den som har låg inkomst. Införandet av platt skatt skulle förenklat innebära att Staten antingen får in mindre skattepengar när de med höga inkomster får sin skatt sänkt. Eller också ökar man skatterna för de med låga inkomster medan de med höga inkomster får lägre skatt. Att extrema marknadsliberala MUF:are argumenterar för en sådan skattereform som gynnar de gynnade och drabbar de drabbade är kanske inget att förvåna. Men det har varit ännu mer givande och intressant att läsa de kommentarer som finns till debattartikeln. En majoritet av kommentarerna kommer från debattörer som är kritiska till Moderaternas "vänstervridning" och som tycker att Moderaterna ska återgå till att driva vad dom menar är "äkta moderatpolitik". Den andra gruppen år sådana som likt er bloggare står till vänster och som inser att en politik enligt ovan endast har som syfte att gynna de redan gynnade på de svagares bekostnad. Det gläder mig att jag fått många "gillande" till mitt förslag att börja med att förenkla skattesystemen genom att plocka bort alla avdrag, som RUT-, ROT, Jobb-, Rese- och Gåvoavdrag. Avdrag som främst används (och gynnar) medborgare med högre inkomster. Men kritiken mot Moderaternas "vänstervridning" är uppenbar. Och jag tror att den kommer upp till ytan på ett mer öppet sätt den dag Fredrik Reinfeldt och Anders Borg inte har samma framgång i opinionen.

Sosseros
Om Moderaterna angrips från höger av sina gräsrötter så får Socialdemokraterna från sina gräsrötter kritik från vänster. Det är samling i mitten, och det är en politik som är direkt förkastlig. Dom enda som tjänar på detta är faktiskt Sverigedemokraterna. Det är här vi kan hitta en av de stora förklaringarna till SD:s framgångar. Det finns ju ingen opposition mot Moderaternas Alliansregering. Och det gynnar Sverigedemokraterna. När till och med Kjell-Olof Feldt angriper dagens Socialdemokrati från vänster, som i detta debattinlägg i Expressen, då har det verkligen gått för långt med sossarnas högervridning. Aftonbladets ledarsida är i dag inne på samma spår.

Vidare ser jag (vilket inte förvånar) att Skoltalibanen Jan Björklunds härjningar inom skolan än så länge främst fått till resultat att svenska skolelever halkar efter ännu mer. Läs i Aftonbladet eller Dagens Nyheter eller på SVT. Den Björklundska pluggskolan är ett misslyckande, och där är er bloggare och vetenskapen faktiskt överens.

Slutligen ser jag att Carsten Rose, som är divisionschef på Skånes Universitetssjukhus, har fått Publicistklubbens nyinstiftade pris Silvertejpen. Han får priset för "hans oförblommade försök att skrämma och sätta munkavle på läkare och sjuksköterskor som i en debattartikel uttryckt oro för den skånska cancervårdens framtid." Jag tror faktiskt att han redan tidigare fått Femklövern i Skånes pris för hans insatser för att skydda högsta ansvariga politiker, moderaten Pia Kinhult. Det är lågt i tak i Moderatstyrda Region Skåne.

Inga kommentarer: