tisdag 4 december 2012

Om järnvägstrafik

Inför hotet om att gå på flera minor i Trafikutskottet gick Högerregeringen i dag till slut med på att tillsätta en utredning som ska titta på järnvägsunderhållet och effekterna av privatiseringen av underhållet. Fast om man hör Högerpolitiker kommentera kompromissen så tror jag inte vi ska vänta oss så mycket av utredningen. Dom verkar inte vara villiga att ta utredningen på allvar. Och vi kan förvänta oss att det dröjer innan utredningen tillsätts. Uppdraget ska väl ligga begravt i en byrålåda på Regeringskansliet, likt så mycket annat, en tid först. Förlust gick man dock på i en annan fråga. Det blir ingen tredubbling av avgifterna som tågföretagen ska betala för att köra på spåren från 2014. Något som visserligen skulle ha gjort att det blev bättre plats på spåren eftersom en hel del trafik skulle flyttas över till vägarna när det blivit för dyrt. Men det skulle bli trångt på vägarna istället... Höjningen av avgifterna från 2013 går däremot inte att stoppa. Det är uppenbart att Infrastrukturminister Catharina Elmsäter Swärd kommit på en, enligt henne, bra lösning på slitaget på järnvägen. Man ser till att det bli mindre trafik! Läs här och här.

Och när vi nu ändå är inne på trafik och avgifter så ser jag att Skavsta flygplats har problem. Det är ju här som fiffelfirman Ryanair flyger. Och dom betalar dåligt för sig. Dom måste ju spara in på något, och det räcker inte med låga löner och alla extra avgifter. Hur som helst får det till effekt att flygplatsen inte får ekonomin att gå ihop. Och nu krävs det omfattande investeringar. Men med den dåliga ekonomin är ingen av ägarna villiga att lägga några pengar. Ryanair får väl se sig om efter en annan flygplats att knäcka.

I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet skriver Eva Nordmark, TCO, och Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet och berättar vad dom tycker om senaste hugskottet från Högeralliansen om skattesubventioner via RUT-avdrag till de som har råd att betala någon för att hjälpa barnen med läxorna. Under rubriken Att införa läx-rut är direkt stötande förklarar dom varför idén är förkastlig. Som jag berättade i går så är intresset inte så stort bland föräldrar heller. Men bland Moderata väljare tackar man och tar emot. Det blir ju lite mer pengar över till ha en liten fest. Och då kan man ju få bartendern skattesubventionerad också. Det är egentligen ganska fascinerande att man från den Moderatledda regeringen bytt ut ett bidragssamhälle (där den som saknar resurser får bidrag för att kompensera för detta) till ett nytt sorts bidragssamhälle (där bidragen går till den som har råd att kunna utnyttja bidragen).

Och naturligtvis kan jag inte undvika att fortsätta tycka till om den israeliska helt okänsliga översittarattityden. Den internationella kritiken mot Benjamin Netanyahus och Israels fortsatta beslut om utökning av judiska bosättningar på stulen mark växer. Jag har fortfarande inte hört något internationellt försvar för den israeliska ståndpunkten. Om vi inte undantar de fanatiska israelvänner som naturligtvis finns lite här och var. När t.o.m. USA framför omfattande kritik. När inte ens Tyskland (som känner sig moraliskt tvingade att stödja Israel) i FN röstar för den israeliska ståndpunkten. DÅ står det klart att Israel, i varje fall om man ska se på den internationella opinionen, gått ett steg för långt. Nu struntar Israel i sedvanlig ordning i den internationella opinionen. Och så länge USA:s kritik inte går längre än muntlig kritik så kan Israel fortsätta att göra som dom vill. De israeliska bosättningarna på ockuperad palestinsk mark är ett brott mot Genèvekonventionen som förbjuder en ockupationsmakt att flytta in sin egen befolkning på ockuperad mark. I dag bor mer än en halv miljon israeler i över 120 bosättningar som byggts på ockuperad och stulen mark. Ett klart brott mot folkrätten och mot krigets lagar. Läs här och här och här.

Slutligen hörde jag att internationell forskning har visat att George W Bushs deklarerade "Kriget mot terrorismen" fick till effekt att terrorismen i världen ökade!

Inga kommentarer: