lördag 1 december 2012

Om Israel

Palestinas flagga
Benjamin Netanyahus beslut att godkänna byggandet av ytterligare 3.000 bostäder för judar på ockuperad palestinsk mark i Östra Jerusalem och på Västbanken är inte ens populärt i Vita Huset. Man inser där att den ständiga utbyggnaden av judiska bosättningar på ockuperad palestinsk mark görs för att göra en rimlig fredsöverenskommelse ännu mer omöjlig. I dag är det just alla dessa bosättningar som byggs på stulen och ockuperad palestinsk mark som är det största hindret för att få till stånd en fredsöverenskommelse. Genom att fortsätta utbyggnaden visar den nuvarande israeliska ledningen under Benjamin Netanyahu att man egentligen inte vill ha någon fredsöverenskommelse. Men det internationella stödet för den israeliska politiken är i det närmaste Noll. Just nu läser jag att Stevie Wonder väljer att avboka en konsert i protest. Och mängder av fotbollsspelare protesterar mot att U21-EM i fotboll ska spelas i just Israel. Det är faktiskt dags för USA att på allvar göra klart för Israel att man måste ställa upp på seriösa fredsförhandlingar, och att man måste sluta att sabotera möjligheterna till fred. Palestinas uppgraderade FN-status är ett litet steg i riktning mot fred. Men för att möjligheterna ska bli trovärdiga måste faktiskt Israel byta ledning. Dagens högerextremister är inte intresserade av en fredsöverenskommelse. Men det finns många israeler som inser att en ändring måste ske. Det är dags för dem att välja nya ledare.

Modernt tåg
Trafikverket anser att dom får för lite pengar till investeringar i järnvägen. Man räknar med att dom kommer att sakna 2,5 miljarder under de kommande tre åren. Årets anslag är i princip slut och projekt som varit inplanerade har fått skjutas på framtiden. Trafikverket räknar med att man behöver i snitt 8,7 miljarder per år under de kommande tre åren. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har planerat 8,2 miljarder för 2013 och sedan sjunker det till 7,8 miljarder 2014 och 7,7 miljarder 2015. Hål i tågsatsningen skriver Svenska Dagbladet. Och SvD fortsätter med att berätta att många av tågentreprenörerna varslar personal eftersom uppdragen minskar.

Jag ser att det är julafton redan för bönderna. Det är dags för utbetalning av det s.k. gårdsstödet till lantbruket. I enlighet med EU:s slöserivision så får alla lantbrukare betalt per hektar. Göran Persson får 118.000 kronor. Knugen får 896.000 kronor i bidrag från oss skattebetalare. Thure Gabriel Gyllenkrok på Björnstorp får mest, mer än 6 miljoner kronor. En gång i tiden hade Sverige avskaffat bidragsraseriet till lantbruket. Men se'n gick vi med i EU och det blev värre än någonsin.

Och slutligen ser jag att nazisten Curt Linusson nu kommer att ta plats i kommunfullmäktige i Lidköping för Sverigedemokraterna. Det är nästan så att jag tycker synd om Jimmie Åkesson. Men bara nästan, för han har faktiskt sig själv att skylla eftersom han själv valt att gå med i Sverigedemokraterna när man fortfarande var öppet rasister och nynazister. Se'n har han upptäckt att detta inte lockar tillräckligt med väljare. Men det är något helt annat.

Inga kommentarer: