lördag 18 augusti 2012

Pussy Riot och demokratikraven

I Ryssland har medlemmarna i gruppen Pussy Riot dömts till 2 års fängelse för "huliganism motiverat av religiöst hat". Detta sedan Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina, och Jekaterina Samutsevitj genomfört en spektakulär aktion inne i Frälsarkatedralen i Moskva. Det här rör sig om s.k. konstnärer som anser att man som konstnär har rätt att göra som man vill. Tidigare har dom deltagit i gruppsex på Biologiska museet i Moskva som en protestaktion. Och dom har deltagit i aktioner med stenkastning på polisbilar och bränt ner polisbilar som konstnärliga politiska aktioner. Det hela pekar på att dom främst är personer som vill ha uppmärksamhet. Vilket dom ju fått! Och stödet dom fått från många håll har varit stort. Jag undrar om "konstnärer" som gjort liknande aktioner i Storkyrkan i Stockholm, på Naturhistoriska museet i Stockholm eller i Rosengård i Malmö hade fått samma stöd från samma personer. Dagens Nyheter och Aftonbladet.

Däremot är naturligtvis domarna som sådana helt horribla, och dom bevisar att Ryssland har en hel del kvar att gå innan man med rätta kan kalla sig en fungerande demokrati. Men är stödet för Pussy Riot rimligt? Även konstnärer och politiska aktivister har ett ansvar.

Karta över Persiska Viken
Samma dag som domen mot Pussy Riot föll så föll också en politisk dom i Bahrain. Där dömdes den oppositionelle aktivisten Nabeel Rajab till 3 års fängelse för "otillåtna protester". Men jag har inte hört några protester mot detta från Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt, Birgitta Ohlsson eller någon annan. Bahrain är en diktatur som styrs enväldigt av landets nuvarande emir Hamad ibn Isa al-Khalifah. I Bahrain precis som i många andra arabländer utbröt 2011 våldsamma demonstrationer med krav på demokrati, precis som i Libyen, Tunisien, Egypten osv. Skillnaden är att i Bahrain slogs revolten snabbt ner mycket blodigt med hjälp av grannländers militär, som Saudiarabiens. En aktion som hyllades från USA och västvärlden. Man hyllade att man slog ner upproret alltså! Kan det finnas något samband mellan tystnaden när det gäller kraven på demokrati i Bahrain och det faktum att i Bahrain har USA en mycket stor flottbas. Livsviktig för USA:s aktioner i Irak, Afghanistan och Pakistan? Västvärlden är inget annat än en stor grupp hycklare. Demokrati stöds bara där det passar, passar det inte med demokrati så är diktaturen bättre. Det gäller allt från Svenska politikers ovilja att kalla Saudiarabien för en diktatur för att inte skada vapenexporten dit till våra val av allierade runt om i världen.

Mer om judisk terrorism i Palestina, något som oftast inte får så stor publicitet. En palestinsk man skadades i dagarna allvarligt när han med familjen i en taxi passerade en judisk bosättning utanför Betlehem på ockuperad mark i Palestina. Någon från den judiska bosättningen kastade en brandbomb mot taxibilen. En händelse som bara är en liten del av den terror och de trakasserier som palestinier utsätts för från israeliska bosättare och de israeliska myndigheterna på ockuperade Västbanken. Men västvärlden är ganska tysta. Israel är ju en allierad!

I går ville Sveriges Radios P1 Morgon prata med Annie Lööf, men blev avböjda. Hon kunde inte eftersom hon satt i budgetmöte just då - sade man. Slog man på TV:n på TV4 så satt hon där och pratade. Konstiga budgetmöten den damen har. Jag börjar att mer förstå hur det kan gå som det går på Näringsdepartementet och i Centerpartiet.

Försämringskassan
Aftonbladet har granskat hur mycket pengar våra myndigheter betalar till diverse reklambyråer varje år. Och det är inga småsummor. Värst är Försäkringskassan med 31 miljoner kronor och Arbetsförmedlingen med 29 miljoner kronor. Pengar som används till allt från vettigheter som att informera om lagändringar till att få hjälp att skriva debattartiklar. Och detta efter det att man från Högeralliansen för ett antal år sedan reagerat starkt på att myndigheterna satsade pengar på opinionsarbete. Men sedan dess har det ökat...

I Sverige börjar FPU fundera över lämpligheten av att hålla en ny snabb folkomröstning om Eurovalutan i Sverige. Något som ju Folkpartiet kräver. Och i Finland börjar man fundera över en framtid utan Euron. Det går framåt.

Inga kommentarer: