torsdag 9 augusti 2012

En teflonpolitiker slår till - igen

Vitrysslands flagga
Carl Bildt har ju onekligen hamnat rejält i media. Dels handlar det om den diplomatiska trätan med Vitryssland. Senaste budet är att Vitryssland stänger sin ambassad i Stockholm och kallar hem all sin personal samtidigt som man beslutar att svenska diplomater i Vitryssland förlorar sin diplomatiska status och att dom ska lämna ambassaden senast den 30 augusti. Det här är faktiskt en unik situation för svensk diplomati. Och skälen från Aleksander Lukasjenko ska tydligen officiellt vara att svenska diplomater på ett olämpligt sätt stött den Vitryska oppositionen. På vilket sätt den svenska PR-byrån Studio Totals fjantiga PR-jippo med att påstå sig ha släppt ut mer än 800 nallebjörnar över Minsk har påverkat vet vi inte. Om dom verkligen släppts ut eller bara var ett jippo vet jag inte. När det skett spekulerades det i varje fall om man verkligen släppt ut några nallebjörnar. Dom enda bilder som fanns var Studio Totals egna och det fanns inga rapporter från Vitryssland om att man sett några nallebjörnar. Jag håller i det här fallet med Carl Bilds syn på det hela: - "ett tilltag av bortskämda reklamyuppies"!

Men även i ett annat sammanhang har Calle Str... f'låt Bildt hamnat i media. Och i det här fallet är det uppenbart att det är Calle som är den som gjort bort sig. Dagens Nyheter rubricerar det på ledarsidan med Ett brev för mycket. Bakgrunden är en ekonomisk tvist mellan den ryska staten och en tysk affärsman. En tvist som, än så länge, har förlorats av den ryska staten. Och resultatet har blivit att Kronofogdemyndigheten har gjort utmätning av en fastighet på Lidingö som ägs av Ryssland för att betala den skuld som uppkommit. Och här har Carl Bildt rejält trampat i klaveret genom att officiellt som utrikesminister skriva till Kronofogdemyndigheten för att påverka denna myndighet att inte göra utmätning utan ta hänsyn till förhållandet med Ryssland. I Sverige har vi ett system där politikerna beslutar om lagar, och sedan är det myndigheterna som följer dom lagarna. Politiker får absolut inte lägga sig i myndighetsutövningen. Precis som Fredrik Reinfeldt inte får lägga sig i om Greta Larsson ska ha rätt till sjukpenning eller inte. Anders Borg får inte lägga sig i om Fredrik Nilsson ska dömas till böter för fortkörning. Eller som sagt Carl Bildt lägga sig i om en fastighet ska utmätas av Kronofogdemyndigheten. Politikerna stiftar lagarna sedan verkställs detta av myndigheterna. Carl Bildt däremot trampar i sedvanlig ordning i klaveret.

Medan Fredrik Reinfeldts pappa Bruno nu för andra gången åkt fast för rattfylla så står det klart att sonen nog borde välja sitt umgänge bättre. Till Fredrik Reinfeldts heder ska sägas att han i varje fall inte lagt sig i rättsväsendets jobb. För övrigt förvånar det mig att kvällspressen inte har detta på löpsedlarna...

Säg Nej till nassarna
I en debattartikel i Aftonbladet i dag försöker Lars Vilks förklara varför han åker till USA på inbjudan och håller tal för SION, Stop Islamization of Nations, Med rubriken "Talet är en del av mitt konstprojekt" försöker Lars Vilks förklara att allt bara är en del av hans konstnärskap. Och med detta visar han än en gång hur naiv och omdömeslös han är. Lars Vilks borde kanske fundera lite till ibland. I Aftonbladet på Kultursidan skriver Ulrika Stahre Vilks har ingen kontroll över sitt konstnärskap och det kanske ligger något i detta. Men han tror att han kan göra som han vill utan att det får konsekvenser, och detta med någon infantil tro att konsten står över allt annat. Att en konstnär inte behöver ta konsekvenserna av sitt handlande. Men jag kan berätta för Lars Vilks att även han får ta konsekvenserna av vad han säger och gör.

Och apropå Annie Lööfs Näringsdepartements panikartade granskning av sina egna kvitton sedan kopior begärts ut av media så ser jag att Statsvetaren Jenny Madestam menar att Centerpartiet borde fundera på att plocka in några erfarna medarbetare som hjälper Annie Lööf att undvika fler fadäser. Och det kan vi väl hålla med om. Det här är en intern Centerpartistisk skandal. Det var Centerpartisten Maud Olofsson som rekryterade Centerpartisten Christina Lugnet och sedan Centerpartisten Annie Lööf som inte höll koll. Fast ordföranden i Tillväxtverkets styrelse är moderat...

Aftonbladet tycker att Sverige har en snyggare drottning än Danmark! Kära Aftonbladet, vi skiter i vilket!

Pendlarförening Syd tycker att politikerna som ansvarar för kollektivtrafiken i Skåne ska avgå. Men det tycker, som väntat, inte ordföranden Mats Persson (folkpartist). Argumenten från Pendlarföreningen är avskaffandet av kontantbetalning, försämrad resegaranti, indragen trafik och till det problem med tillförlitligheten. Och som sagt, jag tycker att Mats Persson ska fundera lite till. Att kommentera med att han är överraskad av kritiken tyder på att Mats Persson har Noll Koll.

Inga kommentarer: