onsdag 8 augusti 2012

Centerpartister går på krogen

Tillväxtverkets svirande för våra skattepengar har onekligen fått publicitet. Och till slut blev ansvarig minister, Centerpartiets Annie Lööf, tvungen att sparka sin partikamrat, den ansvarige generaldirektören, Christina Lugnet. Det var Annies företrädare som Centerledare och Näringsminister, Maud Olofsson, som rekryterade partikamraten Christina Lugnet till generaldirektör. Hon har tidigare bland annat kandiderat till Riksdagen för Centerpartiet. Och nu har det som ett brev på Posten blossat upp en debatt om de förmåner en sparkad Generaldirektör har när hen hamnar på GD-kyrkogården. Det är ju så att en GD som får sparken under den tid hans förordnande fortfarande löper har kvar sina löneförmåner och "står till regeringens förfogande". T.ex. för utredningar osv.

Annie Lööf (cp)
Men, som jag redan skrev för en vecka sedan, den 1 augusti, så finns det mer än en sida av detta. När upprördheten över "slöseriet" med skattepengarna är som värst, så verkat det vara som om många tycker att offentligt anställda max ska bjudas på knäckebröd och vatten i samband med utbildningar. Om man nu ens ska arrangera några gemensamma utbildningar. Och några andra förmåner ska banne mig inte offentligt anställda ha. En privat arbetsgivare som bjuder sin personal på något anses vara en bra arbetsgivare. En offentlig arbetsgivare däremot ska i värsta fall i varje fall betala ut lön - så låg som möjligt.

Och upprördheten över att "sparkade" generaldirektörer har någon form av anställningstrygghet instämmer jag inte heller helt och hållet i. En Generaldirektör som anställs, anställs på några år. Sedan tar ofta anställningen slut. Och de regler som finns i dag finns till för att inte en minister ska kunna sparka en generaldirektör hur som helst. Bara för att det kanske blir en ny minister ska hen inte kunna sparka och byta ut generaldirektörer hur som helst. Alltså finns det en form av anställningstrygghet om sådant skulle hända. Alltså är den värsta upprördheten inte rimlig. En Generaldirektör som missköter sig ska ha samma rättigheter / skyldigheter som andra anställda som missköter sig. Det ska alltså inte räcka att en minister (dvs chefen) tycker att hen ska sparkas.

Med detta sagt vill jag påpeka att jag tycker att Tillväxtverket har missförstått sitt uppdrag. Och det är nog rimligt att Annie Lööfs partikamrat Christina Lugnet får andra arbetsuppgifter. Och jag tycker också att det är orimligt att hennes anställningstrygghet är bättre än annan personals.

För övrigt framkommer det att Näringsdepartementet granskat sina egna räkningar sedan media börjat kräva ut kopior av dessa. Och när man nu blir granskad så visar det sig att man inte själva varit allt för noggranna. Bland annat visar det sig att man betalt 22.000 kronor för en trevlig middag - för 15 centerpartister. Dvs det var Centerpartiet som skulle betalt. Och när nu media uppmärksammat det hela har Centerpartiet betalt tillbaka pengarna. Det har också visat sig att på julmiddagen för personalen tog ett antal in en avec, trots att det i riktlinjerna står att det inte ska bjudas på alkohol. Men det hela fick vi skattebetalare ändå betala. Ja, ända tills nu när det börjat granskas. Då upptäcker man att, oj det blev visst fel...

Apropå Lars Vilks accepterande av en inbjudan från de islamofobiska högerextremisterna i USA så fortsätter detta att kommenteras. Lars Vilks säger att han åker dit av ren nyfikenhet. Men Lars Vilks påstående att han bara är nyfiken är naturligtvis rena rappakaljan. Man åker inte till USA på inbjudan och håller tal inför högerextrema rasister bara för att man är nyfiken. Så korkad är inte ens Lars Vilks. Omdömeslöst, Vilks skriver Dagens Nyheter i sin huvudledare i dag. Och det är naturligtvis ett riktigt påpekande. Men när det gäller Lars Vilks så är ordet "Omdömeslöst" egentligen hans valspråk.

För övrigt kan vi konstatera att det tydligen blivit lite överetablerat på den avreglerade apoteksmarknaden. Ännu ett apotek har nu gått i konken.

Slutligen noterar vi att ännu en vapenfixerad knäppgök slagit till i USA. En 37-årig man greps på en biograf i Ohio där man visade nya Batmanfilmen med en pistol och flera knivar i bagaget. Det är dock oklart om hans plan var att skydda från någon annan knäppgöks massaker eller om han själv ville skapa en ny massaker - eller bara var allmänt omdömeslös.

Inga kommentarer: