söndag 19 augusti 2012

Demokrati och demokrati?

USA-flagga
När det nu diskuteras hur demokratin i vår stora granne i öst fungerar (eller snarare inte fungerar) så kanske vi ska fundera lite över hur demokratin i den stora "demokratin" i väst fungerar. I Sydsvenskan hittar jag en liten redogörelse över hur illa det i verkligheten fungerar over there. USA har ju ett valsystem när det gäller presidentvalet som innebär att den kandidat som får flest röster inte alls behöver bli den som blir president. Istället använder politikerna svagheter i systemet för att manipulera resultaten. Exempelvis så blev valet i Florida 2000 ganska kaosartat. Till slut fick Högsta Domstolen bestämma vem som skulle vinna i Florida. Och den Republikanska majoriteten bestämde då att republikanen George W Bush skulle vinna, med röstsiffrorna 5-4, över demokraten Al Gore. Detta trots att Al Gore faktiskt var den som fått flest röster. Och som en direkt följd av detta blev George W Bush president. Hade Al Gore, som alltså fick flest röster i Florida, blivit vinnare i Florida hade han istället blivit president. I dag utformar republikanerna i många delstater valreglerna på ett medvetet sätt för att gynna just republikanerna. Man beräknar att 19 av USA:s delstater förändrat valreglerna så att valdeltagandet ska bli lägre bland de grupper som stödjer Barack Obama. På en del håll i Wisconsin är t.ex. de lokaler där man måste registrera sig för att få rösta bara öppna den femte onsdagen i månaden! Dvs fyra gånger per år. På andra håll är det så långt till dessa registreringslokaler, som dessutom bara har öppet under vanlig kontorstid, att de som inte har tillgång till transportmedel inte kan ta sig dit. Man ställer krav på olika sorters legitimation som många inte har råd att skaffa. Man skär ner möjligheterna till förhandsröstning. Osv. Så demokratiskt fungerar den "stora demokratin i väst".

Jag såg förresten varför Mitt Romney till slut valde Paul Ryan till sin kumpan i presidentvalet. Enligt det förslag till nytt skattesystem som Paul Ryan lagt fram skulle Mitt Romney betala 0,82% i skatt. Inte illa att få en sådan rejäl jackpott!

Och för att fortsätta på det där med demokrati, eller brist på demokrati, så fortsätter Cirkus Assange. Nu har ju under dagen Julian Assange hållit tal från balkongen på Ecuadors ambassad. Jag hörde inte talet, utan har bara hört och sett referat. I förhandsspekulationerna handlade det om att han skulle angripa Sverige. Men jag har inte sett eller hört något om det, så då sade han uppenbarligen inget om detta. Däremot krävde han att den stora demokratin i väst (USA...) skulle sluta angripa Wikileaks och han hyllade Bradley Manning som sedan 2010 sitter fängslad i USA för att ha försett Wikileaks med handlingar. Enligt vissa uppgifter har han under den tid han suttit inspärrad utsatts för tortyrliknande behandling. Rättegången har fortfarande inte inletts. För övrigt hävdar jag fortfarande att det finns mer i den här härvan än vad vi får veta. Och det är både Assange och det svenska rättssystemet som undanhåller något.

Från Helsingborg berättas att en inhyrd konsult (undrar vad han kostade) föreslagit att Helsingborg ska lägga ner hälften av sina lokala bibliotek. För att kunna satsa på de fem som blir kvar. Kanske skulle Helsingborg fundera över sin budget. Stan ligger i den absoluta botten när det gäller satsningarna på bibliotek. I satsade pengar ligger man på 28:e plats bland Skånes 33 kommuner. När det gäller antalet bibliotekarier per innevånare ligger man på plats 30! Kanske skulle Helsingborg fundera över om man skulle satsa lite mer och behålla de bibliotek som finns (som ofta är enda samlingsplatsen i området) OCH satsa på att utveckla biblioteken. Helsingborgs Dagblad

Visst är det spännande när media presenterar listor över de rikaste eller med högst inkomst i området. Så att man riktigt kan frossa i avundsjuka. Man kan också fundera över hur klassamhället egentligen ser ut. Aftonbladets bidrag på området är idag en lista kommun för kommun över alla med inkomst över 1 miljon. Och där finnas ju er bloggare INTE med. Hur som helst så jämförde jag de tre kommuner här i Nordvästskåne som är nästan exakt lika stora, Åstorp (där jag själv bor), grannkommunen Bjuv och så Båstad. I Åstorp hade vi två med miljoninkomst (dom tillhör inte min bekantskapskrets). I Bjuv fanns det dubbelt så många, fyra stycken. I det lite finare Båstad fanns det tjugotvå...!

För övrigt noterar jag att Fredrik Reinfeldt nu också hoppat på tåget om investeringar i infrastrukturen. Bland annat har han gjort en rejäl kovändning när det gäller utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. I dag vill han bygga ut till Nacka. När bl.a. Håkan Juholt krävde detta för en kort tid sedan sade han blankt Nej och hävdade att det var totalt vansinnigt. Men det är ju bra att även en hårdnackad man som Fredrik Reinfeldt kan ändra sig.

Och jag ser också att han inlett Operation rädda Annie Lööf. Helt plötsligt har han accepterat hennes inbjudan till en ny Högeralliansträff i badtunnan. Något som han och de andra högerledarna från början betecknade som ett korkat infall från Annie Lööf. Så nu har ju de andra två, Björklund och Hägglund, inget annat att göra än att acceptera dom också. Dom kan ju inte säga Nej när storebror sagt Ja.

Att skriva en blogg med "djupa politiska och filosofiska tankar" handlar i mångt och mycket om att klaga och gnälla. Och visst känns det ibland tillfredsställande att få klaga. Eller tycker ni inte det?

Klagogenerationen

Inga kommentarer: