fredag 3 augusti 2012

Om oväntad rasism

Israels flagga
Rasismen i Israel blir allt mer uppenbar. Och då talar jag inte om behandlingen av palestinierna. Nä, det handlar om en ökad grupp av flyktingar från Afrika som finns i Israel som är utsatta. Människor med fel hudfärg har överfallits och misshandlats. Hem har bränts ner. Butiker har vandaliserats. Och det är en rasism som blåses på från flera etablerade politiska grupperingar. Man kan tycka att judar som under årens lopp har utsatts för så mycket vidrigheter borde förstå bättre. Men det är uppenbarligen ingen garanti - tyvärr.

Euron skapar oro
ECB bestämde för någon dag sedan, som väntat, att lämna räntan inom Euroområdet oförändrad. Ett beslut som passar som hand i handske för den tyska ekonomin. Däremot hade en sänkning av räntan varit ganska bra för ekonomierna i Sydeuropa som har problem. Men, valutaunionen kräver ju samma ränta även om behoven är olika. Tyskland är ju störst så dom bestämmer, att sedan beslutet försämrar för mindre ekonomier med problem är sådant man får leva med - verkar man tycka

Cubas flagga
När KDU:s ledare Aron Modig var på Cuba och råkade ut för en bilolycka, då de båda regimkritikerna Oswaldo Payá och Harold Cepero dödades, blev det en hel del skriverier om ryktena och beskyllningarna om att olyckan i själva verket var mord från regimen. Men allt eftersom tiden har gått har det blivit allt mer uppenbart att olyckan istället berodde på att den spanske högerslyngeln Ángel Carromero Barrios körde som en dåre. Aron Modig har nu kommit hem till Sverige, men har inte velat tala med media i avvaktan på att polisutredningen ska bli färdig. Så tyst hade han nog inte varit om det verkligen varit ett mord från regimen. Den kubanska regimen är en diktatur, men stora delar av den castrofientliga opposition som finns utanför Cuba står inte för något bättre - snarare ännu värre.

Och så ser jag att AIK har spelat fotboll igen. Gissa om det blev bråk? Uppenbart är att en AIK-supporter har en IQ på i snitt 42. Förutom det vanliga tramset så passade tydligen någon/några på att vid två tillfällen under natten dra igång brandlarmet på gästande Lech Poznans hotell så att det fick utrymmas båda gångerna. Det hela är tydligen anmält till UEFA, så AIK har kanske lite böter att vänta för att dom inte kan kontrollera sina supportrar - som vanligt.

Inga kommentarer: