onsdag 1 augusti 2012

Om kollektivtrafiken

Nya Pågatåg i Skåne
Enligt en granskning som Ekoredaktionen gjort av prisutvecklingen inom den svenska kollektivtrafiken så har priset för ett länskort i snitt ökat med 43% under de senaste 10 åren. Under samma tid har den allmänna prisnivån ökat med 13%! Ökningen beror naturligtvis på många faktorer. I de flesta fall har trafiken utökats under tiden. Tätare trafik, fler linjer. Modernare tåg och bussar. Bättre tillgänglighet och bättre information. Allt detta kostar naturligtvis pengar. Men faktum är också att skatteandelen av kostnaderna har minskat medan vi själva får stå för en större andel av priset. Men det håller ansvariga tyst om.

Skånetrafikens Jojo-kort
Och eftersom trafiken skärs ner här i Skåne efter sommaren så utgår jag därför ifrån att priserna då också sänks. Skånebanan (Helsingborg - Åstorp - Hässleholm) håller just nu på att få en rejäl upprustning av Trafikverket. Det är många sköna slantar som går åt till att byta räls på större delen av sträckan och byta elledningar på i stort sett hela sträckan. Trafiken ligger nere, helt eller delvis, under hela sommaren och en bit in på hösten. Och när upprustningen är klar, som görs för att kunna utöka trafiken och köra snabbare, så drar Skånetrafiken NER på trafiken!? 2/3 av alla indragna tåg i Skåne är på just Skånebanan. Så jag räknar med sänkta priser. Hör du det Mats Persson? Han är folkpartistisk ordförande för Skånetrafiken.

USAS:s flagga
För de flesta svenskar så är nog den republikanska presidentkandidaten Mitt Romney inte direkt någon idealisk president. Snarare ses han nog som en ganska klantig fjant sett ur ett svenskt perspektiv. Därför känns det en aning underligt när man ser att Barack Obama bara har en mycket marginell ledning. I ett försök att visa att han faktiskt begriper någonting av utrikespolitiken så har Mitt Romney gett sig ut på en liten utlandsturné. Första anhalt var London, där han lyckades uttala ett tvivel på om britterna och London egentligen var mogna att arrangera ett stort OS. Sedan åkte han till Israel och kallade Jerusalem för Israels huvudstad. Ett påstående som är mycket diskutabelt eftersom staden inte erkänns som Israels huvudstad internationellt. Nästa anhalt på utlandsturnén var Polen, där journalister började ställa frågor om hans klavertramp. Vilket fick Mitt Romneys talesman Rick Gorka att ilskna till rejält och han skrek "kyss mig i röven" åt reportrarna. Det tog en halvtimme innan han insåg det totalt olämpliga i detta och en ursäkt klämdes fram.

Skandalen med slöseriet på Tillväxtverket (och även hos Vinova) fortsätter att skapa rubriker. Och naturligtvis är det allvarligt när våra skattepengar läggs på kostnader som inte är nödvändiga. Det finns dock en annan sida av det hela. Är personal som är anställda inom offentlig sektor mindre värda än de som jobbar inom den privata sektorn? Om det privata vårdföretaget skulle bjuda sin personal på en trevlig helg med chokladprovning, körning med Segway och spabehandling ses detta som god personalpolitik och en arbetsgivare som är generös mot sin personal. Om den kommunala vårdgivaren skulle bjuda sin personal på exakt samma trevliga helg skulle rubrikerna i media om slöseri med skattemedel vara obligatoriska. Ska de som jobbar inom stat, landsting och kommun ha lägre löner och sämre förmåner än de som jobbar med exakt samma sak i ett privat företag? Om AP-fonderna bjuder sina anställda slipsnissar på vinprovning en kväll blir det skandal. Om det privata fondföretaget bjuder sina anställda slipsnissar (med exakt samma arbetsuppgifter) på exakt samma vinprovning så blir det inga tidningsrubriker. Ska det vara olika? Se'n kan man ju också istället diskutera vilken generaldirektör som är bäst på att prata bort skandalen?

Inga kommentarer: