torsdag 2 augusti 2012

Om växande klyftor

De svenska klyftorna
Jag har med jämna mellanrum påmint om att klyftorna i vårt land har ökat på senare år. Senast visat i hur boendet i Stockholm blivit allt mer segregerat. Den här bilden visar hur förmögenheterna i Sverige är fördelade. Det framgå helt klart att eftersom Sverige är ett rikt land, så skulle alla som bor i vårt land kunna leva ett riktigt bra liv om resurserna hade fördelats på ett lite jämlikare sätt. Men vi styrs ju av politiker som vill annorlunda.

I gårdagens Dagens Nyheter gick moderaten Maria Abrahamsson tillsammans med Mattias Svensson (han är redaktör för högerns extremliberalers favoritpublikation magasinet Neo) ut i kamp mot inskränkningar i vår frihet att göra som vi vill. Under rubriken Håll Sverige fritt från moraliserande förbud är ilskan stor över förbudet mot att ta en hutt eller två på hamnkrogen innan man ger sig ut på sjön i den lilla lyxyachten. Och glädjen är stor över att Sverige är unika i världen genom att inte ha något förbud mot att köra bil med armbågarna medan man sitter och SMS:ar på mobiltelefonen. Och man oroas över debatten om ytterligare inskränkningar i rätten att röka cigaretter bland alla snyltande icke-rökare. Jag blir allt mer övertygad om riktigheten i mitt val till vänster och som motståndare till högerns tolkning av "frihet". Min tolkning av frihet är att slippa utsättas för cigarettrök när jag inte vill. Att slippa riskera livet i trafiken när jag som gående eller cyklist råkar ut för en bilist som har båda händer och all koncentration ägnad åt den fina smarta mobilen istället för trafiken.

Rökare måste vara de mest hänsynslösa människor som finns. När du är ute och går, passa på att titta ner i marken lite. Det dräller av cigarettfimpar som dessa egoister bara släpper på marken. Det är i filtret en stor del av gifterna finns. Och filtret är inte heller något som försvinner efter några månader. Det tar lång tid. Men rökarna bara släpper fimpen på marken. Dom ligger i drivor. Skäms dom inte? Av någon helt obegriplig anledning så är fimparna undantagna när nedskräpning förbjöds. Vi har inte för många förbud, vi har för få förbud!

Ryanair fortsätter att slåss för att behålla utmärkelsen som västvärldens mest oseriösa flygbolag. Det avslöjas nu att ett Ryanairplan på flygplatsen i Barcelona kolliderade med ett annat flygplan och fick en skada på vingen. Men man flög vidare ändå. Det här är ett bolag som håller låga priser genom att utnyttja sin personal, vägra kollektivavtal, idka utpressning mot flygplatserna och tumma på säkerheten. Våga vägra Ryanair.

Läget för Euron fortsätter att vara allt annat än bra. Allt fler ekonomer säger i dag det för några år sedan helt omöjliga, nämligen att Euron inte kommer att överleva. Vi får tacka vår lyckliga stjärna för att svenska folket en gång var mycket intelligentare än alla politiker och experter som gjorde allt för att sprida propaganda för att få oss att rösta Ja till Euron. Men vi var intelligentare.

Jag var förresten i Höganäs ett litet tag i dag. Det var moderatstyrda Höganäs som för ett antal år sedan utropade sig till Euro-City. Men jag såg inte en enda liten skylt om detta i dag i Höganäs. Har dom plockat ner skyltarna igen? Läs Sven Tycker den 22 juni 2010 till exempel.

Inga kommentarer: