fredag 10 augusti 2012

Modig på Cuba?

Den unga kristdemokraten Aron Modig har kommit hem från Cuba där han hållits kvar av polisen för förhör under ett antal dagar. Aron Modig var på Cuba för att tillsammans med den spanska högerpolitikern Ángel Carromero smuggla in pengar till medlemmar av den kubanska oppositionen. Något som är olagligt inte bara på Cuba utan också i t.ex. Sverige. Och det är tydligen inte heller första gången han är ute på liknande resor i världen. Det har dock inte framkommit var pengarna kommer från? På Cuba var ju Aron Modig och Ángel Carromero inblandade i en svår trafikolycka där två personer dödades, Oswaldo Payá och Harold Cepero som tillhör den kubanska oppositionen. Det står nu ganska klart att olyckan berodde på vårdslös körning av den spanska högerpolitiker som körde. Bilen höll en hastighet av uppskattningsvis 120 km/tim (på en sträcka som hade en hastighetsbegränsning på 60 km/tim). När bilen kom ut på en sträcka där det förekom vägarbete tvärbromsade spanjoren och åkte av vägen. Det uppges att man kört närmare 800 km under dagen på mindre än 8 timmar, så det har uppenbarligen gått undan rejält. Spanjoren Ángel Carromero är ökänd i Spanien för sin omoral i trafiken. Han verkar ha spenderat många sköna tusenlappar under det senaste året på trafikböter. Under det senaste dryga året finns mer än 40 noteringar i trafikregistret. Bland annat ett antal rejäla fortkörningar. Och de spanska myndigheterna var på gång att dra in körkortet för honom. Nu är han kvar på Cuba, medan Aron Modig fått åka hem, och han kan räkna med att dömas till upp till 10 års fängelse för grovt trafikbrott och vållande till annans död. Så mycket hjälp till den kubanska oppositionen blev det inte, snarare dog ju ett par av de ledande inom delar av oppositionen

Expo
I dagens Aftonbladet svarar representanter för Expo på Lars Vilks försök till försvar i går. Under rubriken Därför klingar Lars Vilks försvar falskt förklarar Alex Bengtsson och Anna-Sofia Quensel hur Lars Vilks ställningstagande innebär ett stort stöd för rasister, högerextremister och andra skumma grupper. Man visar på upprepade kopplingar till ljusskygga grupper och individer. Jag upprepar, Lars Vilks är en aningslös och omdömeslös man som inte vill ta ansvar - med mycket skumma åsikter.

Idrott handlar mer om pengar än sport. Det är nog ingen nyhet för de flesta i dag. Vi kan som exempel bara se på de orimliga löner som betalas ut till idrottsstjärnor. Vi kan se Zlatans lön. Vi kan se vad hockeyproffs i NHL får betalt. Vi kan se på andra idrottsligor runt om i världen. Till och med långt ner i elitsystemen är lönerna helt orimliga. Ett annat exempel läser jag om i Aftonbladet. Yohan Blake, jamaicanen i Usain Bolts skugga, riskerar bestraffning av OS-gudarna. Istället för en klocka från officiella OS-sponsorn Omega hade han en klocka från Richard Mille på armen. Dels visar det på orimligheten i att du inte ens får ha vilken klocka du vill på armen utan bestraffning. Dels visar det på hur orimligt mycket pengar som cirkulerar på idrottsmarknaden. Klockan är specialgjord och kostar 3,5 miljoner kronor. Runt om på vår värld dör människor i sjukdomar eftersom det inte finns pengar till vård, människor dör av svält eftersom dom inte har pengar för att köpa mat. Och detta samtidigt som ett antal överbetalda stjärnor har allt för mycket pengar.

Jag råkade förresten titta på OS-sändningarna ett tag. Det är kul med alla löjliga idrotter man kan få skratta åt. I dag var det BMX-cykling. Vuxna karlar som lekar på barncyklar!

Från kärnkraftsfronten finns det i dag några små notiser på olika håll. Vi börjar med att Oskarshamn 3 tvingats till stopp pga skadade bränsleelement. Och den reaktorn kommer att tvingas stå still en tid. I somras tvingades Belgien stänga en av sina reaktorer pga sprickor i reaktorkärlet. EU uppmanade alla att testa sina reaktorer från samma tillverkare. I Sverige gäller det Ringhals 2. I dag rapporteras att den belgiska reaktorn troligen aldrig kommer att kunna återstartas. Det blir för komplicerat och dyrt att laga den. Det finns ytterligare två liknande reaktorer i Belgien (som har sammanlagt 7 reaktorer) och den belgiska kärnkraftsmyndigheten har meddelat att det kan bli aktuellt att stänga ner även dessa två av säkerhetsskäl. Det finns liknande tillverkningsrelaterade skador på Ringhals 2...

Klagomålen på Posten ökar. Antalet brev som anmäls som försvunna ökar kraftigt. Är det någon som säger emot de representanter både från Posten AB och Facket som hävdar att detta beror på stora nedskärningar och en slimmad organisation? Delvis pga kraven på att Posten AB ska gå med vinst istället för att vara ett serviceföretag i samhällets tjänst!

Slutligen ser jag att vice Riksbankschefen Lars E O Svensson i en intervju i Dagens Nyheter tycker att Riksbanken konsekvent håller räntenivån för hög. För hög ränta ger lägre inflation men högre arbetslöshet medan lägre ränta minskar arbetslösheten (det blir fart på ekonomin) men inflationen ökar också. Riksbanken har fått inflationsbekämpning på hjärnan skulle man kunna uttrycka det som.

Inga kommentarer: