tisdag 31 juli 2012

Ökade klyftor - helt enligt planen

Svenska Dagbladet har granskat klyftorna i Stockholm. Och har kommit fram till att dom har vuxit rejält på senare år. I rika stadsdelar har de genomsnittliga inkomsterna ökat kraftigt medan det motsatta skett i fattigare stadsdelar. Där har istället den genomsnittliga inkomsten minskat. Och förutom de ökade klyftorna i samhället rent allmänt så ligger skulden till det hela i den kraftiga ombildning av hyreslägenheter till bostadsrätter som skett i Stockholm. Hyreslägenheterna har försvunnit i de finare delarna av staden och ombildats till bostadsrätter. Och detta innebär att de utan höga inkomster och förmögenheter tvingats bort och ersatts av de med mer resurser. Dvs utvecklingen har varit precis som önskat och planerat från Maktens män och kvinnor. Ökade klyftor!

Säg nej till k'ärnkraften
Och så ser jag att Vattenfall vill få igång en debatt om kärnkraften. Man har tydligen till Jan Björklunds lycka lämnat in en kortfattad ansökan om att få bygga två nya kärnkraftverk för att ersätta gamla verk som ska stängas. Man kunde på TV:n riktigt se hur Jan Björklund jublade. Men det kan han väl få göra. Den stackaren har ju inte så mycket att vara glad åt. Skolpolitiken barkar ju åt skogen rejält för den stackaren. Och hans andra käpphäst, EU och Euron, är ju inte heller direkt något att glädjas över. Nu verkar dock inte ansökan vara så seriös, utan det handlar nog mest om att testa reaktionerna och få igång en debatt. Det är många år kvar innan det blir aktuellt att bli mer konkreta. Och med tanke på hur stora förseningar som drabbat de få nya kärnkraftsverk som byggs så tror jag inte att det blir några nya verk i min livstid.

Jag såg att stora delar av Oslo spärrades av efter att man hittat vad man misstänkte vara en bomb. Och det blev ett rejält pådrag. Så småningom visade det sig vara en bombattrapp. En attrapp som amerikanska ambassaden glömt efter en egen övning! Jag undrar om det skickas en räkning till amerikanska ambassaden för alla kostnader?

Annars verkar den stora debattfrågan just nu vara Biljett.nu och deras biljetter till Bruce Springsteen. Ja, eller snarare deras brist på biljetter till Bruce. Jag har själv svårt för att förstå att det hela skulle vara en seriös affärsidé. Det är väl en sak om returbiljetter och överblivna biljetter säljs ut. Men när affärsidén verkar gå ut på att först sälja biljetter för ett högre pris för att sedan hoppas på att man ska lyckas få tag på tillräckligt med biljetter till ett lägre pris, då tycker jag det är på gränsen till kriminell ockerverksamhet. Men, jag är väl bara gammalmodig!

Och ingen har väl missat Tillväxtverkets vidlyftiga representation, kursverksamhet och personalträffar. Men jag har lite problem med att förstå upprördheten. Tillväxtverkets uppgift är ju att skapa tillväxt. Och krogar, hotell och konferensverksamheter behöver väl också tillväxt. Och uppenbart är att det här är en mycket effektivare och billigare metod än sänkningen av krogmomsen. Dom miljarderna hade kunnat användas mycket mer effektivt. Ge dom till Tillväxtverket så ska ni se på tillväxt i krogbranschen!

Och från London rapporteras att Sverige tagit en medalj. Hipp hipp hurra!

Inga kommentarer: