onsdag 18 juli 2012

Glesbygdens nedläggning

Sedan apoteksmarknaden avreglerades har Sverige fått 317 nya apotek. Och det var väl det som var en del av syftet med avregleringen - etableringen av fler apotek. Intressant är att av dessa 317 nya apotek ligger 244 i Stockholms län (dvs 73 apotek har öppnats utanför Stockholms län). Antalet apotek i Stockholm ha ökat med 53%. Hur får dom plats? Antalet nyöppnade apotek på nya mindre orter kan räknas på ena handens fingrar. När man samtidigt sålde ut en stor del av Apoteken till privata företag så fick köparna lova att hålla apoteken öppna minst till april 2013. Efter det får dom göra vad dom vill. Och nu står det alltså klart att det har i stort sett inte öppnats några nya apotek i glesbygden, och flera av de glesbygdsapotek som såldes ut hotas nu istället av nedläggning efter april 2013. Avregleringen och privatiseringen av apoteken visar återigen på nackdelarna med Milton Friedmans teorier. Det är de starka som vinner och de svaga som förlorar. Vi har en utveckling (inte bara med apoteken) som gör att det blir allt svårare att leva på mindre orter. Rent allmänt har samhället i form av staten lagt ner i stort sett all service på mindre orter (och därmed också plockat bort arbetstillfällena) och centraliserat dessa till större städer. Hur Centern, som en gång i tiden var ett parti för boende i glesbygd, har kunnat vara drivande i denna utvecklingen är ofattbart. Fast kanske inte. Centern är i dag inte ett grönt parti, Centern är ett marknadsliberalt parti på högerkanten som under Annie Lööf håller på att avveckla sig själva.

Knugensedel
Åsså läser vi att Knugen glömt betala bilskatten på sin fina Ferrari. Men, han behöver inte vara orolig, det blir ingen påföljd för olovlig körning. Han har ju pga sitt blå blod åtalsimmunitet. Han kan göra va' f-n han vill enkelt uttryckt. Jag hoppas han betalade inköpet av Ferrarin en gång i tiden i varje fall. Och det är naturligtvis inte så lätt att hålla reda på alla skatter som ska betalas för en massa bilar. Vi måste ha förståelse för att det kan bli fel.

Snackemostern Jan Björklund får i ett debattinlägg i Expressen en ny spark i häcken, denna gången av Ulf Bengtsson (ordförande Sveriges Ingenjörer) och Peter Larsson (samhällspolitisk direktör för Sveriges Ingenjörer). Denna gången handlar kritiken om högskolorna och forskningen. En intressant fråga är om den mannen någonsin gjort något rätt. Genomförandet av den nya lärarlegitimationen betecknas av de flesta som ett totalt fiasko. Genomförandet av det nya betygssystemet betecknas på samma sätt. Och nya gymnasieskolan... Och... Svenskt utbildningsväsende hade mått mycket bättre utan honom!

Jag ser att våra fyra storbanker gjorde en sammanlagd vinst på 22 miljarder under det senaste kvartalet. Om man gör en liten matematisk ekvation och räknar om detta till helår och fördelar vinsten på alla innevånare i Sverige så får man fram att dessa fyra banker under ett år gör en vinst på mer än 9.000 kronor för varenda svensk. Allt från nyfödda bebisar till ålderspensionärer. Bara på min lilla familj närmar sig alltså vinsten 50.000 kronor på ett år. Det är inte illa pinkat! Kanske skulle man investera i bankaktier. Att placera de få pengar jag har kvar när allt är betalt på ett sparkonto i banken lönar sig i varje fall inte. Räntan är lägre än inflationen.

Inga kommentarer: