torsdag 5 juli 2012

Bättre vård utan vinstdränering

Vänstern för framtiden
Samtidigt som Vänsterpartiet under sin dag i Almedalen låter Jonas Sjöstedt ägna en stor del av sitt tal åt problemet med vinsterna som betalas ut till ägarna från de stora vårdgivarbolagen samtidigt som dom sparar in på kostnaderna så offentliggörs det en undersökning som visar att en mycket stor andel av svenskarna vill införa rejäla begränsningar i vård- och omsorgsbolagens möjligheter att betala ut vinst till sina ägare. Långt in i de olika Högerpartiernas väljare är en majoritet för en begränsning. Och bland rödgröna väljare är motståndet mycket stort för att släppa in de vinstmaximerande omsorgsbolagen. Kanske skulle dagens högerstyrda socialdemokrati lyssna lite på opinionen också?

För övrigt vill jag ge Anders Borg en rejäl eloge. Han har tydligen gjort klart att det inte blir några mer pengar till militären för att betala för JAS-37 Gökungen. Fast dom ska visst få mer pengar ändå...

Jag noterar att Sverige återigen fått bita i det sura äpplet. Ahmed Agiza, som tillsammans med Mohammed Alzery, under skandalartade former i samarbete med CIA 2001 utvisades till tortyr i diktaturens Egypten har nu fått permanent uppehållstillstånd i Sverige. Och han kan nu återvända hit till sin fru och barn. Det svenska handlandet under bordet med CIA i frågan var en rejäl skandal som kostat Sverige både stora summor i skadestånd och i anseende. Vi kan ju se att t.ex. Julian Assange hänvisat till affären när han hävdat att han riskerar att sändas vidare till USA. Har Sverige en gång handlat i mörka korridorer mot lagen med USA så kan det ske igen.

Jag ser att en brittisk organisation gjort en undersökning över vilken typ av bil som är vanligast bland de som är otrogna mot sin partner. Och undersökningen visade att förare av BMW, Mercedes och Audi är de som är mest otrogna. Och det gäller visst både män och kvinnor. En intressant fråga man kan ställa sig är om detta kan tolkas som beroende på att det är bilar för lite mer förmögna och egoistiska bilägare. Eller om det beror på att det är tyska bilar? Samma undersökning visade att Renault och Chryslerförare var minst otrogna! Ni får själva dra era slutsatser av detta.

Slutligen ser jag att naturen slår tillbaka. Ilskna kråkfåglar attackerar golfspelarna på Rya golfbana utanför Helsingborg.

Inga kommentarer: