onsdag 25 juli 2012

Ett enhälligt folk?

Jean Baptiste Bernadotte aka Carl Johan
Ibland får man information som gör att man ifrågasätter sina egna principer. Jag har alltid varit republikan, så länge jag kan minnas i varje fall. Och detta på rent demokratiska principer. Statsöverhuvudet ska utses enligt lag i val - inte i samlag som Wilhelm Moberg en gång uttryckte det. Och så ser jag att jag ju har missförstått det hela. Jag var på besök i stan i dag, och stan för mig är Helsingborg. Och under en promenad utefter vattnet läste jag på minnesmärket som är uppsatt efter att Jean Baptiste Bernadotte aka Carl Johan landstigit i sitt nya kungarike. Och texten på monumentet lyder: "Kronprinsen Carl Johan enhälligt vald af svenska folket landsteg här den 20 oktober 1810". Och det är ord och inga visor. Jean Baptiste valdes enhälligt av svenska folket till ny regent. Detta sedan den tidigare kronprinsen Karl August i maj samma år trillat av hästen, på Kvidinge Hed här utanför Åstorp, så illa att han dog. Och det gick tydligen snabbt att anordna demokratiska val så att Jean Baptiste kunde väljas "enhälligt av svenska folket". Jag skulle vilja hävda att det är något skumt med både "enhälligt" och "svenska folket".

Dagens humoristiska debattinlägg kommer från Fredrik Johansson och Sofia Linder på Stockholms Handelskammare som under rubriken Utjämning hämmar Stockholm beklagar sig över att rikare Stockholmskommuner får betala utjämningsbidrag till fattigare kommuner på andra håll i landet. Man påpekar att 22% av svenskarna bor i Stockholms län medan drygt 50% av den direkta statliga skatten betalas i Stockholms län. Och det är just där vi ser varför vi har ett skatteutjämningssystem. Det sitter mängder av välavlönade byråkrater i Stockholm. Byråkrater som finansieras av vad som produceras ute i landet av svenskar som har mycket lägre inkomster än eliten i Stockholm. De flesta av Stockholms kommuner har mycket högre skatteintäkter än de flesta kommuner ute i landet. Men, om inte alla innevånare ute i landet hade understött alla dessa välavlönade byråkrater så hade dom inte haft något jobb. Sedan ska jag erkänna en sak. Ännu roligare än debattinlägget är mängder av kommentarer från inskränkta stockholmare som verkar ha noll koll.

Och så ser jag att de kommunala flygplatserna som är helt beroende av att skattebetalarna subventionerar resorna klagar på att staten konkurrerar med dom. Det är väl bara att konstatera att flygplatserna inte lönar sig. Det finns inte resenärer som är villiga att betala vad det kostar. Om de resande inte vill betala, varför ska vi andra skattebetalare då betala istället. Sätt stopp för bidragsraseriet inom flyget!

Håkan Juholt har ställt upp på en intervju i sin lokaltidning. Och vi blir återigen påminda om den fruktansvärt fula kampanj som drevs mot honom, från inifrån högerfalangen i det egna partiet. Den socialdemokrat som inte skäms har ingen moral.

Och så får vi våra fördomar om amerikanerna ytterligare styrkta. Jag ser att försäljningen av vapen i Colorado skjuter i höjden rejält efter skottdramat i Denver. Amerikanen tänker med avtryckarfingret. Denverborna rusar till vapenaffärerna!

Och för att fortsätta med Denver och James Holmes. I måndags undrade jag om han var drogad när han dök upp i domstolen. Men mycket tyder på att han snarare spelade ett skickligt skådespel.

Inga kommentarer: