måndag 30 juli 2012

Om svensk inhuman asylpolitik

Iraks flagga
Sydnytt och Blekingenytt berättar i dag om hur svenska asylregler splittrar familjer. Detta trots att det står i avtalet att vi ska göra allt som står i vår makt för att undvika att splittra familjer. Men Ayad Raheem sitter på Migrationsverkets förvar här i Åstorp och väntar på att skickas med charterflyg till Irak. Detta medan höggravid hustru och sjukt barn sitter i Blekinge. Men Utvisningsminister Tobias Billström han mår bra.

Afghanistans flagga
Och när vi nu är inne på svensk migrationspolitik så hör jag att 24 tolkar i Afghanistan som arbetat för den svenska styrkan i Mazar-i-Sharif har ansökt om att få asyl i Sverige när de svenska trupperna dragits tillbaka. Dom befarar, i korthet, att dom ska straffas för att dom arbetat för "ockupationsmakten". Svaret från Migrationsverket (som säkert applåderas av Utvisningsminister Tobias Billström) är att dom måste söka asyl från Sverige. Man kan inte söka INNAN man flytt. Förhoppningen är väl att "Festung Europa" ska hinna bli så effektivt att det inte går att ta sig in innanför EU:s murar.

Men, däremot om man ska söka uppehållstillstånd som anknytning till sin familj i Sverige så måste man återvända hem och söka därifrån. Då kan man nämligen inte söka från Sverige. En inhuman regel som också applåderas av Utvisningsminister Tobias Billström.

Skånes Fria Tidning
Skånes Fria Tidning berättar i sitt senaste nummer om att det irakiska parlamentet röstat för att tvångsutvisningar till Irak ska stoppas. Bedömningen är att de irakiska myndigheterna helt enkelt inte har resurser att ta emot och skydda de som skickas till Irak med tvång. Tidigare har Iraks immigrationsminister vädjat till Sverige om att inte tvångsavvisa personer till Irak. Det finns dock ett avtal mellan Sverige och Irak som Sverige vägrar förhandla om. Och det skickas därför ett charterflygplan regelbundet från de svenska Förvaren till Irak. Utvisningsminister Tobias Billström har dock inte så stort förtroende för irakiska politiker. Hans kommentar till Parlamentets beslut lyder: - "Parlamentet består av olika politiska partier och det är inte konstigt att de också ser sig i stånd att göra politiska vinster." Och det är ju verkligen ett udda och konstigt Parlament dom har i Irak. Det består av olika politiska partier? Sensation! Och dessa politiker tror sig kunna göra politiska vinster på beslut dom fattar? DET gör ju aldrig svenska politiker. Snälla Tobias Billström, sysselsätt dig med något annat än politik!

JO, Justitieombudsmannen, riktar kritik mot Arbetsförmedlingen för att dom vägrade en hemlös kvinna att bli registrerad som arbetssökande. Och det tycker jag verkar som en rimlig kritik. Hur ska man kunna ta sig ur hemlösheten utan en fast inkomst? Dvs en gång hemlös, alltid hemlös om man inte ens kan få bli aktivt arbetssökande och få hjälp av Arbetsförmedlingen om man inte har en fast bostad.

Dagens OS-skandal handlar om alla tomma platser på läktarna. Det är många tomma bänkrader som lyser upp tillvaron. Och arrangörerna i synnerhet och britterna i allmänhet tycker att det är pinsamt. Det största anledningen till de tomma platserna är att det handlar om biljetter som delats ut till sponsorerna. Som sedan inte gitter utnyttja biljetterna dom fått. Och så är det tomt i raderna.

Inga kommentarer: