tisdag 3 juli 2012

Peace and love

Nedrusta till fred
Den svenska militären anser att dom har ont om pengar. ÖB Sverker Göransson har deklarerat att antingen ökas militäranslagen eller också får man lägga ner stora delar av militärorganisationen. Vad som inte sägs rakt ut, men som är en tydlig förklaring, är att JAS Gripen är likt en gökunge i militärbudgeten. Det projektet förbrukar ständigt enorma summor. Intressant att se är hur Moderaterna (och försvarsminister Karin Enström) inte tycker att det behövs mer pengar. Däremot tycker övriga tre stödpartier i Högerregeringen att det måste mer pengar till. Och själv tycker jag det känns lite underligt att stödja Moderaterna mot Kd, C och Fp! Fast jag tror inte vi har samma argument för snålheten. Jag tycker helt enkelt inte att det behövs mer pengar till militären medan Moderaterna inte vill ha mer pengar till någonting.

Den orimliga sjukförsäkringen får lite ny publicitet. Sedan man infört en tidsgräns i sjukskrivningen är det nämligen nu dags för sjuka människor att för andra gången föras över till Arbetsförmedlingen - oberoende av hur sjuka dom är. Har du gått sjukskriven i ett år så ska Arbetsförmedlingen ta över - punkt slut. I stort sett utan hänsyn till hur sjuk man är. Och det handlar inte bara om att det är en ny myndighet, det handlar också om rejält lägre inkomster för de flesta. Den moderatstyrda utförsäkringspolitiken handlar inte om att hjälpa sjuka, det handlar om att tvinga sjuka. Läs t.ex. om Marita Häggström. Den moderata piskan styr!

Statistik är kul, och ibland kan siffror berätta en hel del spännande fakta. En undersökning visar t.ex. att en klar majoritet av svenskarna anser att vinsterna inom privata vårdföretag ska användas inom vården och inte delas ut till ägarna. Även Högeralliansväljare (inklusive Moderater) tycker att vinsterna ska stanna inom vården. Det är bara 12% av samtliga väljare som tycker att vårdföretag ska få lov att dela ut vinster till ägarna. När vi plockat bort ledande moderatpolitiker så finns det inte så många kvar.

Andra undersökningar visar att allt fler svenskar tycker att Sverige kan ta emot fler flyktingar. Stödet för en liberalisering av asyl- och invandringspolitiken ökar kontinuerligt under de senaste 10 åren.

Slutligen ser jag att det kan löna sig att välja att gå i en friskola. Det blir nämligen bättre betyg! Inte för att man lär sig bättre, men friskolor sätter i snitt högre betyg. Det gäller ju att visa på konkurrensfördelar. Det är Skolverket som analyserat skolbetyg och bland annat jämfört med resultaten på Nationella prov. Och det lönar sig som sagt att söka till Friskolor. Fast faktum är att intresset för friskolor på allt fler håll minskar.

Inga kommentarer: