lördag 14 juli 2012

Humor på högsta nivå

Försämringskassan
Hanne Kjöller på Dagens Nyheters ledarsida gör nästan ensam det värt att läsa tidningen. Hon är så rolig att läsa att hon nästan klår Hälge. I dagens tidning lyckas hon under rubriken Förunderligt fokus på allas rätt att gå sjukskrivna få ihop ett alster som är så totalt verklighetsfrämmande att man inte kan annat än skratta så att man kiknar. Raderna handlar om att Handikappförbunden och LO-TCO Rättsskydd är kritiska till Socialstyrelsens rekommendationer gällande sjukskrivningar. Hanne Kjöller skriver: - "I stället tar man strid för en glidning, för en vidgning och därmed för att också icke-sjuka ska kunna vara sjukskrivna. Det är ett förunderligt fokus." Vad Hanne Kjöller inte begriper, är att debatten handlar inte om att friska ska kunna vara sjukskrivna, debatten handlar om att de som är sjuka också ska kunna vara sjukskrivna och inte strykas ur statistiken genom administrativa manövrar och skrivningar. Jag tror att Hanne Kjöller skulle må bra av att träffa ett antal av de sjuka människor som plötsligt genom ett pennstreck gjorts arbetsföra utan att ha blivit friska. Men kul är hon!

Varg
Var Sven Tycker står i frågan om varghatet i Sverige står helt klart. Tyvärr finns det en grupp jägare (och andra) som lider av ett fanatiskt varghat och tar till alla tillgängliga metoder för att bekämpa konkurrenten om jaktviltet. Men att dessa varghatare ofta använder både olagliga och ohederliga metoder i sitt bekämpande av vargen innebär inte att naturvänner ska uppföra sig lika illa. Lägg av!

Visste ni att privata aktörer systematiskt missgynnas när det gäller äldreomsorg? Jo, det hävdar i varje fall ett antal sådana företagare i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet. Fast jag gissar att det råder delade meningar på den punkten. Jag vill snarare hävda att verkligheten är den att vi just nu lever i en tid där privatiseringstalibaner styr på många håll i vårt land och där man tar till både den ena genvägen och den andra för att tvinga över driften till privata spekulanter. Men, det är ju alltid synd om företagare om dom inte tjänar tillräckligt med kosing.

Och så ser vi att en grupp överbetalda slipsnissar klantat till det igen. Några sådana slipsnissar på banken JP Morgan Chases Londonkontor har på kort tid lyckats spekulera bort ungefär 4,4 miljarder dollar på interna derivataffärer. 4,4 miljarder motsvarar ungefär 31 miljarder kronor. Det motsvarar hela det svenska utlandsbiståndet under ett helt år. På kort tid har alltså lika mycket bara försvunnit för att några slipsnissar trampat i klaveret i spekulationsaffärer.

Inga kommentarer: