fredag 13 juli 2012

Fredagen den 13:e

Det är fredagen den 13:e i dag. En dag som ju ska kännetecknas av otur. Frågan är om något beslut fattats just fredagen den 13:e när det gäller ärendet med Abbas som advokaterna Claes Borgström, Thomas Bodström och Emma Persson skriver om i dag i Dagens Nyheter. Den 6 oktober 2010 verkställde polisen utvisningen av Abbas till Bagdad i Irak. Enligt Migrationsverkets beslut skulle Abbas utvisas till Iran! 2011 fick Polisen allvarlig kritik av JO - "...förtjänar allvarlig kritik för sin handläggning av ärendet." Men det är Abbas inte hjälpt av, han sitter fortfarande frihetsberövad i Bagdad, snart två år senare. Det är en skandal att svenska myndigheter inte löst detta ärende.

Världskarta
Men det är tydligen ofta som fredagen den 13:e inträffar. På några månader har jag i jobbet träffat på ärendet med paret som skulle utvisas till sitt hemland på Balkan. Dom kom inte längre än till Tyskland, polisen hade nämligen missat att beställa biljetter hela vägen! Och så har vi den unga mannen från landet i Mellanöstern som hade överklagat sitt utvisningsbeslut. Men han fick avslag och där den första motiveringen var att han inte lämnat in sitt pass. Men det var inte så lätt för honom att göra detta eftersom Polisen hade beslagtagit hans pass! Och så har vi den unge mannen från landet i östra Europa som skulle närvara vid domstolsförhandlingen i Göteborg som skulle behandla hans överklagande av utvisningen. När han satt i bilen som skulle köra honom till Göteborg framkom det att Domstolen missat att kalla Polisen som också skulle delta. Han slapp i varje fall att åka iväg helt i onödan när domstolsförhandlingen nu avbröts.

Och så kan vi notera att klavertrampet med utförsäljningen av en tredjedel av Bilprovningen fortsätter att diskuteras. Den usla affären (för skattebetalarna och bilägarna alltså) har anmälts till KU. Det är uppenbart att ansvariga haft mycket dålig koll på det hela. Privatisering är viktigare än allt annat enligt vår Högeralliansregering.. Och eftersom det är uppenbart att privatiseringen av bilprovningen var på väg att bli ett rejält fiasko så hade det väl utgått order om att sälja, sälja till varje pris. Så nu har alltså en tredjedel av Bilprovningens verkstäder sålts till ett bolag där stora delar av ägandet är registrerat på skattesmitarparadiset Cypern, och detta i en affär där en stor del av köpeskillingen finansieras av Bilprovningen själva. Det är inte många positiva ord man läser om affären. Allmänborgerliga Helsingborgs Dagblad kallar det för Etiskt tveksam affär.

Vi kan notera att senaste siffrorna för PPM-fondernas utveckling som vanligt visar att vi som aktivt valt att inte välja, eller inte alls valt, och därmed fått våra pengar placerade i 7:e AP-fondens "Soffliggarfond" klarat oss klart bättre än de flesta andra. Tittar man på utvecklingen under första halvåret i år så har en av de 10 största fonderna klarat sig något bättre än "Soffliggarfonden" medan 8 klarat sig sämre, eller mycket sämre. Snittutvecklingen är klart sämre än utvecklingen för "Soffliggarfonden". Och detta är oberoende av i stort sett vilket tidsperspektiv man räknar på. Hela PPM-systemet är en dålig affär för de flesta blivande pensionärer. I stort sett de enda som tjänar på privatiseringen av vårt pensionssparande är ett antal banker och fondbolag.

Och kärnkraften fortsätter att visa sin brist på driftsäkerhet.

Slutligen noterar jag att Aftonbladet träffat rätt när man konstaterade att det var Sverige och inte Stockholm som vann Europas schlagerfinal. Men "Stockholm har en uppblåst självbild" konstaterar man och berättar för stockholmarna att det finns ett Sverige utanför Stockholm, ett Sverige som är större än Stockholm. Ett Sverige som faktiskt är lika civiliserat och utvecklat som Stockholm. Bra konstaterat Aftonbladet.

Hör av dig till Sven Tycker

Inga kommentarer: