tisdag 10 juli 2012

Finns det terrorister på högerkanten?

I Dagens Nyheter funderar Gellert Tamas över hur vi bedömer vem som är terrorist och vem som bara är en ensam galning. Under rubriken Den ensamme galningen är också en terrorist funderar Gellert över att vi kallar Peter Mangs och John Ausonius för ensamma galningar medan däremot Taimor Abdulwahad går under beteckningen terrorist. Det är Mangs och Ausonius som tog livet av andra människor medan Abdulwahad bara tog livet av sig själv. När Anders Behring Breivik begick sina dåd i Norge tog det några timmar innan det stod klart vad som verkligen hänt. Medan Breivik fortfarande sköt ihjäl barn och ungdomar spekulerade Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan: - "Hade bara bombningen skett hade jag sagt att det troligen var en islamistisk extremistiska attack, som vi har sett planeras tidigare i Norge." Dagens Nyheters Henrik Brors spekulerade: - "Norge har också avstått från att införa delar av den skärpta kriminallagstiftningen som införts i EU bland annat för att stärka samarbetet mot terrorism. Attentatet i Oslo blir en dyrköpt väckarklocka för det norska samhället." SVT:s Bo Inge Andersson tänker högt: - "En sådan noggrann planering har hittills alltid tytt på grupper som har arbetat med al-Qaida som förebild. En lokal orsak är att en irakisk-kurdisk fundamentalist, mullah Krekar, just åtalats för hot mot ledaren för norska Høyre." Men sedan stod det klart att det inte var en islamistisk terrorist utan en helt vanlig norrman långt ute på högerkanten istället. Och nu var det inte längre terrorism utan "bara" en vanlig galning. Dagen efter var Fredrik Reinfeldt redan inne på det spåret istället: - "Det öppna samhället ... är sårbart inför den enskilde galningens oprovocerade meningslösa dödande."

Varför är islamister och vänsterextremister terrorister medan högerextremister och rasister "bara" är enskilda galningar?

Cykel
Det pågår professionell cykeltävling i Frankrike. Finns det någon som tar den professionella cykelcirkusen på allvar? Och föga överraskande så har dopningens fula ansikte dykt upp. Men egentligen är det positivt att man i varje fall erkänner att det existerar och inte bara blundar och accepterar dopningen. Men cykelsporten är för lång tid framåt förstörd av fusket. Ett beteende som sporten för inte så många år sedan inte alls tog på allvar. Och jag vill därför återigen påminna om när jag för ett antal år sedan råkade slå på dansk TV som visade något av de stora girona (Italien?). Dansk TV har alltid visat mycket mer cykelsport. Hur som helst så reagerade jag på att cyklisterna cyklade så sakta, så jag förundrade mig över att man TV-visade en ren transport / uppvärmning. Men efter någon minut kom förklaringen. TV-reportern berättade att cyklisterna i protest mot att det genomfördes dopningstester vägrade tävla!

Högergubbarna på Dagens Nyheters ledarredaktion har blivit oroliga över folkopinionen. Under rubriken De glömda skatterna visar man sin stora oro över att en undersökning som Novus gjort visar att svenska folket helst vill sänka skatterna för äldre (60%) medan att bara 28% vill sänka inkomstskatter generellt. Värnskatten får bara 9% och allra sist kommer företagens skattetryck. - "Ändå är Novus resultat lite sorgligt. Det speglar en syn på skatter där omfördelning av ekonomiska resurser är det enda intressanta." skriver Dagens Nyheter. Och tycker att skattesänkningar för de som redan har sitt på det torra och som har råd att betala skatterna borde varit mycket populärare. Varför ska den som har råd behöva ta ett större ansvar än de som inte har råd? Ordet "Solidaritet" är ett fult ord på DN medan "Egoism" är riktigt vackert - tycker DN.

Jag har ju under de senaste dagarna varit lite elak mot Centerns högervridning, som är på väg att utplåna partiet. Men det finns faktiskt några gamla övervintrande hederliga centerpartister kvar. I Svenska Dagbladet skriver den förre centerpartistiske riksdagsledamoten Pär Granstedt en protest mot partikollegan Per Ankarsjös debattartikel för några dagar sedan i samma tidning. Pär (med ä) poängterar att "Centern är inget Tea Party". Han tycker Pers (med e) debattartikel är ett eko från amerikansk högerdebatt. Stå på dig Pär (med ä)!

Inga kommentarer: