tisdag 19 juni 2012

Ökade löner - för vissa

Fredrik Reinfeldt tycker till
Jag ser att Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och alla de andra mer eller mindre kända ministrarna har fått löneökning. Uppenbarligen är nu de lokala löneförhandlingarna på Regeringskansliet avklarade. Om Fredrik är värd de 148.000 i månaden som han får (en ökning med 4.000 kronor vilket motsvarar 2,8%) kan vi diskutera. Det beror ju helt och hållet på med vem man jämför. Men för ett jobb som kräver "24 timmars tillgänglighet" är det kanske inte helt orimligt om man jämför med andra i "ledande" befattning. Men det är uppenbart att det inte är tal om några individuella löner och lön efter prestation. Samtliga övriga ledamöter får 118.000 kronor i månaden (en ökning med 3.000 vilket motsvarar en ökning med 2,6%). Egentligen alltså inga anmärkningsvärda ökningar. Totalt har Fredrik Reinfeldts lön ökat med 22% sedan han tillträdde 2006. På samma tid har den genomsnittliga löneökningen i landet varit 13,6%. Fredrik har alltså klarat sig ganska hyfsat i lönerörelsen. Fast efter nästa val blir det värre. När Fredrik då blir arbetslös sjunker nämligen inkomsten till 10% av den lönen. Det blir nämligen inte mer när man får 80% av maxtaket i A-kassan. Till det ska man tillägga att man som arbetslös även ska straffbeskattas. Men jag ska erkänna en sak. Jag glömde helt medvetet att regeringsledamöter och riksdagsledamöter har en egen form av A-kassa som är mycket förmånligare än den A-kassa dom själva beslutat ska gälla alla andra. Jag kan ge mig tusan på att deras politikerpension inte heller straffbeskattas.

Den ökande arbetslösheten runt om, främst inom EU, märks på många sätt. Ett område där jag märker problemen i Spanien är att jag får mängder av spanskspråkiga SPAM med jobberbjudanden. Nå't fult är det med det hela, men tillsammans med ryskspråkiga mejl som jag inte begriper ett dugg av samt de sedvanliga om Viagra, villiga flickor, äkta Rolexkopior samt saknade DHL-paket är dom den vanligaste varianten just nu. Finns det verkligen så många idioter som går på lurendrejeriet att det kan löna sig? Även om kostnaden för att skicka ut mejlen är liten så måste det göras och svaren ska bevakas. Det är ett attans så tråkigt jobb att slänga skiten varje dag.

Högeralliansstyrda Stockholm har problem med pengarna. Jätten Karolinska sjukhuset har stora ekonomiska problem och jag läser att man ska minska personalen med 800 personer. Och det är väl precis vad som behövs inom sjukvården, mindre personal eftersom utbudet är större än efterfrågan! Eller hör jag någon som säger att efterfrågan är större än utbudet? Då är det ju bra att man skär ner på personalen... Det kan påpekas att situationen är den liknande i Skåne (även styrt av Högeralliansen - med hjälp av Miljöpartiet). Här är det kolossen Skånes Universitetssjukhus som saknar pengar och ska skära ner personalen. Det är väl vad som behövs här också, utbudet överstiger efterfrågan så man måste minska kostymen! Eller?

Till slut vill jag avsluta med två viktiga meningar. Det är inte bara visa ord, det är också ett klart inlägg i debatten om växande klyftor. Det är bra för alla, om alla har det bra.

Pengar är som gödsel. De gör endast nytta om de sprids.

Inga kommentarer: