fredag 15 juni 2012

Saab och Saab

Gökungen JAS fortsätter att frodas. Och nu hotar den tydligen sammanhållningen i Regeringen. Alla verkar vara eniga om att vi nu måste köpa en ny generation av Super-JAS. Problemet är att detta nya plan (som vi först och främst ska köpa för att rädda Saabs flygtillverkning) kostar multum, Ja det kostar mer än multum. Kostnaden gör Saab till en ännu större gökunge i den svenska militärbudgeten. Moderaterna har tillsatt en egen arbetsgrupp inom Regeringen för att utreda vad som kan läggas ner och skalas bort ur militären för att få råd med nästa generation av Gökunge... f'låt JAS-plan. Och nu blir de andra tre röstboskapen putta på moderaterna. Dels för att dom inte får vara med och utreda frågan. Men också eftersom dom helst verkar tycka att det ska skjutas till ännu mer pengar. Något som Anders Borg naturligtvis inte vill. Jag har dock ett radikalt förslag som jag tycker är alldeles utmärkt. Lägg ner hela JAS-projektet! Det behövs inte militärt. Det handlar om prestige.

Det verkar nu stå klart att konkursade bil-Saab trots allt får en ny ägare. Det kinesisk-svenska bolaget Nevs (med kopplingar till bland annat Jungfruöarna) ska tydligen tillverka elbilar på en Saab-plattform. Bilarna ska först och främst säljas på den kinesiska marknaden. Jag har inte den blekaste aning om affärsidén är hållbar eller bara handlar om lycksökare eller naiva affärsmän. Det är väl bara att hoppas att det håller. När nu inte f.d. Näringsministern Maud Olofsson var intresserad av att hjälpa till att rädda Saab. I USA gick den amerikanska staten in tillfälligt och privatiserade delar av den amerikanska bilindustrin. Industrin överlevde och har sedan fått delvis nya ägare som tagit över en fungerande industri. Bland annat har ju italienska Fiat köpt Chrysler. Men i Sverige fanns den metoden inte på dagordningen. Istället har nu Saab gått i konken, kunnande har spritts runt. Och det blir naturligtvis svårare att komma igång igen nu.

För övrigt har väl alla hört om den nya enkronan. Jag har hört talas om att det ska komma nya sedlar, men mynt? Nåväl, jag har förstått att det inte är Riksbanken som ligger bakom mynten. Men det är väl bara ett nytt led i privatiseringen och ett led för att stödja och uppmuntra den fria konkurrensen. Som republikan och motståndare till monarkin är ju i och för sig texten "Vår horkarl till kung" lite humoristisk. Men, mitt motstånd mot monarkin riktar sig inte personligen mot Tjabo så mina känslor är lite splittrade. Det är kanske lite väl grova ord om man ska vara satirisk. Men jag skulle gärna ha velat ha ett sådant mynt själv.

Inga kommentarer: