måndag 25 juni 2012

Om egna fördomar

Det händer att man får sina fördomar bekräftade. Tidningen Helsingborgs Dagblad har granskat turerna kring bygget av Filbornaverket. En i högsta grad kommunal anläggning som byggs på uppdrag av byggbolaget NCC. En granskning av affärerna visar på tvivelaktigt utnyttjande av skumma bemanningsbolag på Cypern osv som engagerar polska byggnadsarbetare. Ett inte ovanligt förfarande för att hålla nere kostnaderna. Sedan får svenska byggnadsjobbare syssla med skattesubventionerade ROT-byggen istället. Där dom också börjar konkurreras ut av importerade byggnadsjobbare som jobbar med lägre lön, utan sociala avgifter och under miserabla förhållanden. Men, den moderata ordföranden i Öresundskraft (som anläggningen byggs för) tycker inte att det är något problem. Peter Knutsson, som han heter, säger bland annat: - "Överhuvudtaget känns det inte som vår grej", och fortsätter med: "Vår relation är med NCC, inte med facket". Jag undrar om det "inte varit vår grej" om det varit Hells Angels, bankrånare eller andra kriminella grupper och inte de skattetrixande idolerna på Cypern det handlat om? Men bemanningsföretag som inte har F-skattsedel, som inte betalar in några arbetsgivaravgifter och som rent allmänt trixar och fifflar för att undgå sina skyldigheter är inget problem. Sån't är inte problem för moderata politiker. Det blir ju billigare!

Säg Nej till EU
Krisen för EU och euron (som ju beror på ett antal konstruktionsfel) har fått en hel del EU-fanatiker att tala om en ytterligare utveckling av EU och euron. I princip att avskaffa de självständiga stater som i dag är medlemmar i EU och istället skapa ett ännu mer överstatlig EU där medlemsstaterna istället förvandlas till delstater. Tysklands utrikesminister Guido Westerwelle vill följaktligen att EU får en gemensam armé och gränspolis. Antagligen glömmer man som vanligt att fråga folket.

I ett debattinlägg från tre folkpartister påminner man om att det finns en överenskommelse om att alla som vistas i Sverige också ska ha rätt till sjukvård. Jag skrev senast om detta den 2 juni och påminde om att det finns en överenskommelse mellan Högeralliansen och Miljöpartiet om detta. Men eftersom Moderaterna (läs Utvisningsminister Tobias Billström och Pengaminister Anders Borg) tycker annorlunda så har förslaget stoppats längst in i en byrålåda och sedan har troligen Tobias Billström svalt nyckeln. Det är en skam! Men från hr Billström kan allt förväntas.

CUF kampanjar
Jag vill inte säga att det är en ren tillfällighet, men en del av har kanske läst / hört om Kaffekedjan Barista Fair Trade Coffes personalpolitik. I deras personalhandbok framgår det att personalen inte ska vara sjuka från jobbet. Blir man så dålig att man inte kan gå till jobbet så ska man byta skift med någon annan istället. Kan det vara en tillfällighet att det är just Kaffekedjan Barista Fair Trade Coffe som Höger... f'låt Centerpartiledaren Annie Lööf gjorde praktik hos och hyllade och även såg som ett förebildsföretag inom "socialt entreprenörskap". Det var hennes eget ungdomsförbund som för inte så länge sedan drev kampanjen Fuck Facket - forever. Det är kanske inte så konstigt om man passar bra ihop.

För övrigt ser jag att det går bra för en del. Ferrari räknar med kraftigt ökad vinst. Bara under första kvartalet i år uppgick vinsten till 40 miljoner euro. Det finns en del det går riktigt bra för i pengakrisens spår. Klyftorna ökar!

Andra som det gått bra för är franska miljonärer. Frankrikes nya vänsterpresident Hollande har gjort klart att de välbärgade får ta ett större ansvar och har därför lovat att höja skatterna för de som har gott om slantar att betala skatt med. Fast det passar visst inte så det har inletts en massflykt till Bryssel. Ack ja, varför ska den som kan ta ansvar, om hen kan slippa.

Inga kommentarer: