måndag 4 juni 2012

En dålig dag för Fredrik Blå

Jag missade en två terminers utbildning i statistik i början av 70-talet. Och det är något som fortfarande grämer mig att militären kunde tycka att jag var viktigare som plutonsbefäl än blivande civilekonom. Antagligen är det detta som gör att jag gillar statistik skarpt (och hatar militärer). Alltså kastar jag mig över väljarundersökningar. I dag kom SCB:s stora undersökning. en undersökning som är ganska tillförlitlig jämfört med de andra månatliga hobbyundersökningarna. Och vad den gör är att den bekräftar Socialdemokraternas uppgång och Högeralliansens ras. Här är siffrorna, med förändring sedan valet inom parantes.

Socialdemokraterna 37,3% (+6,6)
Socialdemokraterna
Moderaterna 28,6% (-1,5)
Miljöpartiet 8,1% (+0,8)
Vänsterpartiet 5,9% (+0,3)
Folkpartiet 5,5% (-1,5)
Sverigedemokraterna 5,4% (-0,3)
Centerpartiet 4,7% (-1,9)
Kristdemokraterna 3,7% (-1,9)

Vi kan alltså se att alla fyra Högerpartierna tappar mellan 1,5-1,9 procentenheter sedan valet. För Kd är läget mycket kritiskt och för Centern börjar det bli kritiskt. Samtidigt gör alltså Socialdemokraterna en rejäl upphämtning sedan valet, och detta samtidigt som Mp och V också gör smärre ökningar och är 3:e och 4:e största partierna i dag. Sd tappar också lite smått sedan valet. Centern har tappat 29% av sina väljare, Kristdemokraterna har tappat 36% av sina väljare. Detta samtidfigt som Socialdemokraterna ökat med 21%.

Men det görs som sagt många undersökningar. Aftonbladet presenterar i dag sin undersökning från United Minds. Den stora skillnaden är att här har Centerns Lööf-effekt gjort att Centern rasat ner under 4% och till och med är mindre än Kd, samtidigt som Sd klarar sig bättre. Läs gärna Lena Mellins kuliga kommentarer. Till och med Expressen rapporterar om AB:s undersökning.

Sedan läser jag att tyska der Spiegel avslöjar att Tyskland levererat U-båtar till Israel som sedan kärnvapenbestyckats av Israel. Och det är precis vad den regionen behöver, mer vapen! Läs även i Sydsvenskan, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Så därför kan det kanske vara viktigt att notera att alla israeler och judar inte stödjer den nuvarande regimens krigs- och ockupationspolitik. Läs därför detta debattinlägg från israelen Avraham Burg med rubriken "Bosättarna på Västbanken är Israels verkliga fiender". Avraham har helt rätt. Det är mycket viktigt att skija på Israelkritik och antisemitism.

Och det miljövidriga flyget fortsätter att öka. Gör gärna en insats för miljön - bara det inte går ut över din solsemester! Flyget betalar inte sina kostnader, flygbränsle är t.ex. skattebefriat. En stor del av flygplatserna är skattesubventionerade. Och några miljöavgifter betalas inte. Bli hemma och ta en cykelsemester! En uppmaning som jag vet rimmar lite taskigt med dagens väder.

Och till slut en liten hälsning till alla Sverigedemokrater:

- "Din bil är tysk. Din pizza italiensk. Din kebab är turkisk. Din demokrati är grekisk. Ditt kaffe är brasilianskt. Dina filmer är amerikanska. Ditt te är från Sri Lanka. Din skjorta är indisk. Din olja är från Saudiarabien. Din elektronik är kinesisk. Dina siffror är arabiska och dina bokstäver är latinska. Och du klagar på att din granne är invandrare?"

Inga kommentarer: