onsdag 13 juni 2012

Länstrafik med problem

I Skåne har länstrafikbolaget Skånetrafiken ekonomiska bekymmer. Intäkterna är för låga och kostnaderna skenar. Detta har jag berättat om tidigare flera gånger. Resandeutvecklingen följer helt enkelt inte budget. Bland annat har avskaffandet av kontantköp inneburit att många sällanresenärer försvunnit. Den borgerligt ledda ledningens svar på problemen har varit att höja biljettpriserna, försämra Resegarantin och förändra zonindelningen så att kostnaderna ökar. Och senaste försöket att råda bot på att resandet inte ökat enligt budget har varit ett beslut att skära ner på trafiken. Att en högerstyrd ledning vidtar denna typen av åtgärder förvånar i och för sig inte, men det underliga är att Miljöpartiet som ingår i den styrande majoriteten i Skåne gått med på detta. I Skåne står skattebetalarna för en tredjedel av kostnaderna medan två tredjedelar kommer från biljettintäkter.

Ett modernt tåg
Ett annat högerstyrt länstrafikbolag med ekonomiska problem är Stockholms Lokaltrafik, SL. Dagens Nyheter har granskat utvecklingen de senaste 10 åren och redovisar vad man kommit fram till under rubriken SL i kris - utgifterna skenar. Och det är egentligen skrämmande siffror, som visar på en katastrofal utveckling. Och man skriver så här: - "Utvecklingen är så skrämmande att trafikekonomerna är bergsäkra på att vd hade fått sparken ... om SL varit ett privatägt bolag." Och även här är ett stort problem att trafikutvecklingen inte varit så positiv som man räknat med i kalkylerna. I Stockholm står skattebetalarna för hälften av kostnaderna medan biljettintäkterna står för den andra halvan.

För övrigt kan vi konstatera att Folkpartiet återigen återkommer till sina förslag för att lösa problem inom immigrationen - problem som inte finns. Och med lösningar som i stort sett bara Sverigedemokraterna håller med om. Vilket säger en hel del om förslagen. Ett av förslagen är ett krav på svenskkunskaper för svenskt medborgarskap. Jag undrar om min son Kimmy då skulle förlora sitt medborgarskap? Han är autistisk och har inget talat språk, och skulle aldrig klara ett språktest. Mycket gamla människor som kan ha svårt för att lära sig ett nytt språk tillräckligt? I Sverige är Samiska och Finska också officiella språk. En same som bara kan samiska, förlorar han sitt medborgarskap? Hela förslaget vill lösa ett problem som faktiskt inte finns. Ett annat krav från Folkpartiet är att invandrare ska tvingas flytta till anvisade jobb. Men enligt Arbetsförmedlingen är detta inget större problem bland invandrare än bland andra svenskar. Varför då ha speciella regler för invandrare? Varför lösa ett problem som inte finns? Ett tredje förslag handlar om Föräldrapenning. Och situationen är exakt densamma. Det är inget problem att invandrade mammor och pappor väljer att ta ut "sparade" föräldradagar istället för att ta anvisade jobb eller gå på utbildning. Den "sparade" föräldrapenning som verkligen utnyttjas tas ut för att komplettera andra inkomster när man inte har någon sysselsättning. Men de flesta dagarna "bränner inne" och utnyttjas inte alls. Folkpartiets förslag vill lösa ett problem som inte finns. Och det samma är det med en stor del av Folkpartiets krav. Dom doftar helt enkelt illa. Och inga andra partier ställer heller upp för dom, förutom Sverigedemokraterna och i viss mån Moderaterna. Detta säger allt!

Inga kommentarer: