onsdag 6 juni 2012

Israel som diktatur


Palestinas flagga
Amnesty riktar skarp kritik mot den israeliska politiken att hålla palestinier i det som kallas administrativt förvar. I slutet av april satt minst 308 palestinier inspärrade i fängelse i Israel. Och detta utan rättegång eller brottsmisstankar. Israel tar sig nämligen friheten att låsa in människor utan rättegång. Något som för övrigt bara diktaturer gör med missbehagliga personer. Ja även USA på Guantánamo förstås. Men egentligen är det väl bara ännu ett exempel på antisemitism att kritisera Israel för detta.

Jan Björklund har blivit KU-anmäld för det usla genomförandet av det nya betygssystemet i skolan. Lärare, elever och många experter har kritiserat genomförandet som varit dåligt planerat. Lärarna klagar på att informationen varit usel. Fast som jag konstaterade redan i går, inspirerad av moderaten Per Bills mästerverk i debattform, så är en sådan KU-anmälan helt orättvis. Regeringsledamöter från Högeralliansen kan nämligen inte göra fel utan är helt perfekta. Lärare och elever som klagar på införandet av det nya betygssystemet är helt enkelt bara utsända hemliga agenter för Socialdemokratin med uppdrag att göra livet surt för Jan Björklund, den mest kompetenta minister med ansvar för svensk utbildning som vårt land någonsin begåvats med. Kritiken mot skolan från lärare, elever, experter osv är inget annat än illasinnat förtal - förutom den kritik som kan lämpas vidare på tidigare sosseministrar alltså. Ty dom har alla varit kompletta oduglingar.

Vildsvin i Kalvahagen
I dag hade jag en spännande upplevelse när jag var ute på en joggingrunda. Jag mötte mitt livs första vilda vildsvin. Den här ensamma stackaren hade tydligen lyckats förirra sig in i Kalvahagens fårhage. Och såg faktiskt lite förvirrad ut när jag passerade den på 4-5 meters avstånd, med ett elstängsel emellan. Det var synd att jag inte hade någon bra kamera med, men kanske tur att jag i varje fall hade en mobil med kamera. Joggingrundan tog ett par minuter längre tid än beräknat. Men pausen var värd detta. Annars är väl ett ilsket vildsvin det farligaste man kan råka ut för i den svenska naturen (en varg får väl betecknas som ganska beskedlig i jämförelsen). Så jag ska erkänna att jag kollade noga upp så att det inte syntes några fler vildsvin bakom mig. Ursäkta bildkvaliteten, men enkla mobilkameror har bara ett läge - vidvinkel!

Enligt den senaste väljarundersökningen fick Centern i Stockholm 0,5% i stöd. Dvs mindre än felmarginalen. Troligtvis finns det nästan inga medlemmar kvar i Stureplanscentern. I varje fall är deras hemsida helt död sedan nästan ett halvår tillbaka. Dom kallar sig "Sveriges liberala flaggskepp" på hemsidan. Jag har en stark känsla av att hela flaggskeppet gått på grund. Jag saknar er inte!

Och när vi nu ändå är inne på ämnet med Fjollträsk så ser jag att 08:orna fortfarande tror att fastighetspriserna kommer att fortsätta uppåt i en oändlig framtid. Det framkommer nämligen när man granskar bolån att stockholmarna utmärker sig med att vara de som är sämst på att amortera sina bolån. Det är Forex Bank som gjort en undersökning som visar att stockholmarna är sämst på att amortera sina bolån, och dom är också de som är minst intresserade av att öka sina amorteringar. Och det grundar sig naturligtvis i att dom räknar med att sälja med vinst så att dom kan göra en nätt förtjänst på sitt boende. Ett beteende som ökar risken för en bubbla som brister. Själv begriper jag inte hur man tänker om man inte passar på att amortera rejält på lånet när räntan är låg. För egen del är i dag ungefär 60% av det jag betalar amortering och 40% ränta. Har man inte råd att amortera när räntan är låg, hur ska det då gå när räntan stiger? Fastighetspriserna kommer inte att stiga för evigt! Det riskerar att bli en rejäl krasch när bubblan brister.

Vår statsminister brukar hävda att han är en lyssnande statsminister. Fast det är inte alla han lyssnar på. En granskning som tidningen Aktuellt i Politiken gjort visar att inte en enda av LO:s 14 medlemsförbunds ordförande har träffat Fredrik Reinfeldt någon gång sedan han blev statsminister för 6 år sedan. Selektivt lyssnande kan man kalla det.

Inga kommentarer: