tisdag 12 juni 2012

Om arbetslöshetens orsaker

Den svenska arbetslösheten var 1970 bara 101.000, i dag är den hela 389.000. Samtidigt har under de senaste 20 åren antalet anställda inom den offentliga sektorn minskat med 275.000. Sedan finns det dom som inte förstått sambanden.

Håkan Juholt och Alice Ohlsson
Jag har i dag haft förmånen att få lyssna på Håkan Juholt live. Och han visade sig vare en trevlig prick. Uppskattningsvis ett hundratal hade mött upp i ABF-Parken i ett strålande solsken. Man hade verkligen tur med vädret. Och efter att först ha fått lyssna på musik från min granne Håkan spelande trevlig musik lämnades ordet över till nästa Håkan. Och det var ett trevligt och samtidigt engagerande tal. Det märktes att Håkan Juholt är en politiker som vill åstadkomma något, som vill agitera för sina mål och som samtidigt är omtyckt av vanligt fotfolk. På bilden har han tagit sig tid att prata med min 91-åriga mamma.

KUK electronics
Ibland är dom där lurendrejarna riktigt humoristiska. Jag fick i dag ett trevligt mejl som berättade att min e-postadress hade vunnit 915.850 euro. Tänk att det finns dom som skänker bort pengar på det viset utan att man ens gjort någon form av insats. Ännu mer spännande blir det när man ser att mejlet kommer från KUK Electronics. Uppenbarlig någon rysk elektronik-sajt. När dom försöker lura svenskar (på svenska), är dom medvetna om vad Kuk är på svenska?

Vilka spår har Maud(eraten) Olofsson lämnat efter sig? Ja, förutom att det blev en enig Högerallians efter ett möte i en viss badtunna? Hur jag än försöker, så kan jag inte komma på något som Näringsministern (som hon ju var) lämnade efter sig. Förutom en rejäl arbetslöshet alltså. I Veckans Affärer läser jag om ett av Mauds misslyckade projekt - att öka andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. Maud började med att avskaffa hotet om en lagstiftning i frågan. Ett hot som hade tvingat företagen att leta fram dugliga kvinnor. Istället kom Styrelsekraft. Ett projekt som skulle utbilda kvinnor för att bli attraktiva till styrelseuppdrag. För 5 miljoner kronor har 200 utvalda kvinnor (av 1400 sökande) fått lyssna på föreläsningar. Men det har inte lett någonstans. - "Formatet med föreläsningar utgick ifrån att vi kvinnor inte kan. Jag hade önskat att man hade utgått ifrån den otroliga kompetens som faktiskt fanns i rummet och se hur man kunde utveckla den" är en kommentar från en av deltagarna. Näringsministern skrev också till 342 valberedningar i börsbolag och frågade vad dom tänkte göra. 77 svarade! Vilket fick Maud att syrligt kommentera med: - "När landets Näringsminister skriver brev förväntas ett svar." Jag tror att Maud Olofsson (tillsammans med Annie Lööf) kommer att gå till historien som kvinnorna som avskaffade Centerpartiet.

Inga kommentarer: