fredag 8 juni 2012

Jag älskar väljarundersökningar!

Som alla trogna läsare av Sven Tycker vet (ni är nog minst tre - varav jag själv är en...) så gillar jag skarpt väljarundersökningar. Som jag sagt tidigare så bottnar detta nog i ett stort intresse för statistik, som sedan kombineras med det politiska intresset. Och även om jag är fullt införstådd med att undersökningarna ska tas med en rejäl nypa salt, så är det spännande att fundera över vad som hänt och varför. Något som ju även de professionella tyckarna i media sysslar med. Men, man ska ha i åtanke att de flesta undersökningarna handlar om att man intervjuar ca 1.000 personer. Det innebär att varje förändring på 0,1% handlar om 1 (en) person som svarat.

Moderata Kannibalpartiet
Hur som helst så är dagens väljarundersökning den som Demoskop gör för tidningen Expressen. Och den rubrikskapande siffran i denna undersökningen är Kristdemokraternas rejält usla siffror. Kd har tappat ytterligare en procentenhet sedan förra månaden och är nu nere i 2,4%. Eftersom undersökningen omfattar 1.000 personer innebär det att det i varje fall finns 24 kristdemokrater kvar i Sverige. Den stora förloraren i denna undersökningen är annars Miljöpartiet som med sina 7,7% nu tappat 2,5 procentenheter. De två stora vinnarna är Sverigedemokraterna som med sina 6,6% ökat 2,0 procentenheter och Vänsterpartiet som med sina 6,9% ökat med 1,2 procentenheter. Socialdemokraterna har en marginell ökning till 35,7% och Moderaterna en liten ökning till 30,8%. Miljöpartiet ligger trea med 7,7% och Vänsterpartiet fyra med 6,9%. Sedan följer Sverigedemokraterna med 6,6%, Folkpartiet 4,9%, Centerpartiet 4,4% och sist alltså Kristdemokraterna med 2,4%. De Rödgröna leder med 50,2% över Högeralliansen med 42,6%. Intressant är att den Moderata kannibalismen på sina stödpartier fortsätter. M är mycket mer än dubbelt så stora som de tre Fp + C + Kd är tillsammans. Mp + V är tillsammans mycket större än de tre moderata röstboskapen är tillsammans. Vi börjar på allvar närma oss en situation där den Borgerliga kanten blir rejält desarmerad. Det är inte osannolikt att inte ett utan kanske två av partierna helt enkelt åker ut ur Riksdagen vid nästa val. Och dom har sig själva att skylla.

För övrigt är det viktigt att notera att man inte ska lägga för mycket betydelse i förändringar som enstaka undersökningar visar. Trender som upprepas i undersökning efter undersökning kan vi ta på allvar. Men enstaka undersökningars rubrikskapande förändringar har ofta inte så mycket med verkligheten att göra.

Euron är väl reglerad
Euro-entusiaster i Sverige har det inte lätt i dag. Folkpartiets Carl B Hamilton är förvånansvärt tyst för tillfället. Det står allt mer klart att Euro-valutan inte innebär det himmelrike som entusiasterna har förespeglat. Att skapa en gemensam valuta för områden med mycket olika ekonomier, olika kulturer och olika politiska traditioner är en utopi som inte fungerar. En gemensam valuta kräver också en gemensam ekonomisk politik. Och detta fungerar inte! Vi kan se att sedan Eurovalutan infördes har faktiskt Europas ekonomi tappat mark. Alla ni som så ihärdigt förespråkar "fri konkurrens", varför ska inte ekonomierna konkurrera? Senaste nytt är att Spanien snart beräknas tvingas be om hjälp. Eurovalutan har hjälpt Tyskland eftersom den politik som förts gynnat Tyskland. Men svagare ekonomier har istället blivit ännu svagare.

Nästa vecka kommer SCB:s undersökning av stödet för EU och Euron. Det ska bli spännande att se om det finns några Eurovänner kvar?

Och så är det skolavslutningstider och som vanligt poppar det upp en debatt om skolavslutningar i kyrkan. Vilket ju faktiskt är en fel ställd fråga. För det handlar inte om kyrkolokalen. Det handlar om att ingen ska tvingas att under en obligatorisk aktivitet i skolan delta i en religiös högtid. Jag är tacksam för att skolorna i Åstorp för lääänge sedan avskaffade kyrkoavslutningen. Det fungerar utmärkt utan präster, imamer eller vad dom kallar sig.

Inga kommentarer: