söndag 17 juni 2012

Ett svenskt Guantánamo

I går tyckte jag att vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström skulle praktisera några veckor på ett av Migrationsverkets förvar innan han kläcker ur sig dumheter och generaliseringar om utlänningar som ska utvisas eller avvisas från Sverige. I dag berättar Aftonbladet om Kader Bencheref som suttit inspärrad sedan 21 september 2008 utan något domstolsbeslut. Kader har en kriminell bakgrund och hade suttit av sitt straff den 21 september 2008, och skulle sedan utvisas till sitt hemland Marocko. Men Marocko vill inte ta emot honom och därför sitter han inspärrad. Motiveringen är att han är farlig. Och det är möjligt att han är detta. Om Kader är farlig för allmänheten ska han spärras in och få vård. Men Kader är bara inspärrad. Varannan månad sedan 2008 fattas ett nytt beslut om att han skall sitta inspärrad av kriminalvården två månader till - utan domstolsbeslut. Det är INTE värdigt en civiliserad demokrati. Antingen ska han utvisas som domstolen bestämt. Om nu inte detta går och han bedöms som farlig för allmänheten så får han spärras in och få vård. Man kan INTE i en demokrati spärra in människor hur som helst. USA gör detta på Guantánamo, Israel spärrar in palestinier utan rättegång. Ett antal diktaturer spärrar in oliktänkande utan rättegång. Sverige ska inte tillhöra denna gruppen av nationer! Är det uppfattat Tobias Billström?

Världen behöver fred
Den skandal som fick vår försvarsminister, moderaten Sten Tolgfors, att tvingas lämna in handduken fortsätter att spöka. Nu avslöjas att Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som låg bakom Saudiskandalen engagerade en konsultbyrå för över 300.000 kronor för att lära sig att inte kommentera saken i media. Kanske väl använda pengar - eller kanske trots allt inte?

Sverige är ganska unika i vår demokratiska välfärdsvärld som tillåter att företag som för våra skattepengar sköter "skola, vård och omsorg" får gå med vinst fritt och dela ut vinsten (dvs våra skattepengar) till sina ägare. Det svenska oreglerade systemet är alltså ganska unikt. Och till och med Expressen inser att detta inte är helt lämpligt. Men det påverkar nog inte den Högerregering som sitter och styr vårt land. Där gäller vinstmaximering framför servicemaximering.

Det är valtider lite varstans. Omvalet i Grekland har fått politiska ledare runt om i Europa att bita ner sina naglar än ner till nagelbanden. Av de vallokalundersökningar som jag hunnit se än så länge så räddas tydligen Eurovalutan av det grekiska valsystemet som ger det parti som får flest röster 50 extra mandat. Det innebär att det troligen blir en koalition mellan Ny Demokrati och Pasok som får ihop en majoritet i Parlamentet. Dvs de partier som kört Grekland rätt in i muren ska nu försöka få ordning på det hela. Tillåt mig undra. Men sucken av lättnad bland EU:s politiska ledare kändes som en smärre jordbävning.

I Egypten får folket välja mellan militären och islamister. Det är som att välja mellan pest eller kolera.

Och slutligen noterar jag att Francois Hollande verkar få en egen majoritet bakom sig i det franska parlamentet. I varje fall ett val som verkar gå bra för folket.

Kanske ska vi avsluta med att berätta att dagens väljarundersökning i Svenska Dagbladet (som görs av Sifo) styrker alla andra på ett ungefär. Det går alltså inte så bra för Fredrik Reinfeldt och hans små tennsoldater. Däremot lönar det sig bra för Stefan Löfven att hålla ganska tyst.

Inga kommentarer: