torsdag 14 juni 2012

Om liberalt flörtande med mörka krafter

Olika är en styrka
I går skrev jag lite om Folkpartiets något illaluktande försök att värva röster inom mindre rumsrena grupper genom att göra invandringen till ett problem. På DN Debatt skriver i dag de båda liberala debattörerna Dilsa Demirbag-Sten och Johan Norberg under rubriken Sluta generalisera om invandrarna. Och man pekar på hur flera borgerliga och liberala debattörer försöker göra invandringen rent generellt som ett problem som måste skapas lösningar för. Som exempel tar man bland annat Paulina Neuding som är chefredaktör för den liberala tidskriften Neo. Hon är väl för många mest känd för sina attacker på Malmös Ilmar Reepalu för hans påstådda antisemitistiska uttalanden. Paulina själv lider av islamofobi. Exempelvis visat genom en debattartikel hon skrivit i den israeliska tidningen Jerusalem Post där hon skrämmer upp hotet om islamiseringen genom att berätta att 2004 var Mohammed det vanligaste namnet på nyfödda pojkar i Malmö. Vilket ju kan låta skrämmande. Berättar man att det föddes sammanlagt 34 Mohammed det året i Malmö så kanske det inte låter lika skrämmande. Men det var bara den första siffran som Paulina Neuding berättade om. Andra generaliseringar som liberala debattörer gjort sig skyldiga till handlar om att invandrare skulle vara överrepresenterade bland sexualbrottslingar. När BRÅ gjorde en genomgång för 2005 visade den att 99,78% av de som var utlandsfödda inte var misstänkta för något sexualbrott. För de som var födda i Sverige gällde siffran 99,96%. Kan vi inte enas om att invandringen till Sverige en tillgång och styrka för landet, som vi tyvärr inte tar tillvara tillräckligt. Att komma med lösningar på problem som inte finns handlar bara om att flörta med mörka krafter.

Dagens berättelse om Skånetrafiken handlar om att man beslutat om att skära ner personalen på Øresundstågen. Veolia som kör tågen har tvingats varsla ett stort antal anställda om uppsägning sedan Skånetrafiken beslutat om ett minska antalet tågvärdar (och minska trafiken). Oberoende av hur många tågsätt tågen består av (det kan vara upp till tre) så räcker det med en personal - tycker Skånetrafikens borgerliga ledning. Och just medan förhandligar pågår om uppsägningar går Arbetsmiljöverket in och beslutar om ett förbud för ensamarbete helt och hållet på Øresundstågen. Detta efter ett rått överfall på en tågvärd i dagarna. Skånetrafiken - trafik utan kontroll! Att borgerliga politiker fattar dessa beslut om prishöjningar, nedskuren trafik och försämrad service förvånar inte. Men att Miljöpartiet, som ingår som stödparti till de borgerliga i Region Skåne, ställer upp på detta förvånar. Det visar att för Miljöpartiet är Makten viktigare än Ideologin.

För övrigt undrar jag efter att under de senaste dagarna ha tillbringat ett stort antal timmar med att plocka ogräs i trädgården varför sådant som man vill ska växa växer mycket sämre än det man inte vill ska växa?

Inga kommentarer: