torsdag 16 juni 2011

Ättestupan i sjukförsäkringen

Den nya moderatinfluerade Försäkringskassan
Att den moderatledda högerregeringens Ättestupa i Sjukförsäkringen fått den effekt man eftersträvat står allt mer klart. Runt om i landet kan vi se hur kommunernas kostnader för Försörjningsstöd stiger kraftigt trots att den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg ihärdigt predikar hur bra det går för Sverige. Men för de längst ner på stegen går det inte alls bra. Runt om i landet är det tusentals och åter tusentals sjuka svenskar som slängts ut ur Sjukförsäkringen och står utan inkomst. När de sista besparingarna är slut tvingas dom till slut till den sista utvägen - att söka Försörjningsstöd från kommunen. Redan tidigare var en mycket stor andel av de som tvingas leva på Försörjningsstöd egentligen sjuka människor som är ratade av arbetsmarknaden pga sina sjukdomar och handikapp men inte välkomna till Försäkringskassan. Och nu ökar Högerregeringen på den gruppen rejält. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle!

Så här i skolavslutningstider återkommer varje år debatten om skolavslutningen ska hållas i kyrkan eller inte, och om prällar ska stå och predika eller inte. Själv är min åsikt att ingen ska tvingas lyssna på prällar som berättar sagor, alltså ska religionen hållas borta från skolan. I Helsingborg tror jag att prälleriet börjar tycka att det är bäst att skolan håller sig borta från helgedomen. I varje fall när det gäller den Fiiina skolan, Procivitas, vars elever uppenbarligen inte kan uppföra sig. Avslutningen 2009 i Maria kyrkan utvecklades till en rejäl skandal. En stor del av programmet fick strykas. Och i år var det dags igen, de fiiina mönstereleverna visade att dom inte alls är bättre än andra. Skammen borde göra ledningen på Procivitas röd om kinderna. Men dom fattar uppenbarligen ingenting.

The capital of Scandinavia
08:orna rasar. I tidningen Monocles granskning av världens storstäder så rasar Stockholm från 5:e till 11:e plats på 25-i-topp listan. Allra överst på listan över världens bästa storstäder hittar vi Helsingfors. Jag tror att det hela är en kompensation för att Finland blev så katastrofalt tilltvålade i fotbollen...

Och på tal om våra storstäder så kan jag så här mot slutet inte undanhålla er ett danskt citat som jag hittade i en av gratistidningarna från København i dag. I motsats till lilla Stockholm som snart bara har en gratistidning att välja på så har København tre olika. Det är den danska tidningen Politikens nyligen avlidna chefredaktör som i en bok som är på väg att ges ut karakteriserar en av den danska högerregeringens ledamöter så här: "Jeg har endnu til gode at spise frokost med en udenlandsk diplomat, som har haft Per Stig Møller på statsbesøg, som ikke synes, att han var den mest smålige og selvoptagande migræneplagade udenrigsminister, som de har haft med at gøre." Jag hoppas ni begriper danska tillräckligt för att förstå. Tänk på att frokost inte är frukost, det är lunch.

Moderaterna har fått ge sig för sina röstboskap inom Alliansen. Inför risken att förlora i Riksdagen har nu Moderaterna tvingats ge med sig när det gäller direktiven för den kommande utredningen om Public Service Radio & TV i framtiden. De kommersiella intressenas intensiva arbete för att tvinga SVT att ge upp att producera attraktiva program blir nu förhoppningsvis förgäves. Det handlar också om finansieringen av Public Service. Den moderata kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth ville helst ha ett fattigare SVT, ett SVT som bara producerar program för mindre tittargrupper och som blir mer beroende av Staten.

Inga kommentarer: