söndag 19 juni 2011

Rödgrön majoritetsregering nästa...

Det börjar bli allt roligare att läsa alla dessa väljarundersökningar som vi överöses av i media. Och då blir det också mycket roligare att kommentera dom här på bloggen. I dag är det bland annat
Svenska Dagbladet som presenterar sin månatliga undersökning. En undersökning som jag tror får Fredrik Reinfeldt att få lite svettpärlor i pannan. Han har ju fortfarande inte riktigt insett att han faktiskt leder en regering som inte har en majoritet i riksdagen. Visserligen röstar ju Sverigedemokraterna i ungefär 90% av omröstningarna med Reinfeldts Högerallians i omröstningarna. Men lite då och då går man emot den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg i omröstningarna. Och detta är något som Fredde inte riktigt kan acceptera. Enligt uttalanden från hans sida är det ju direkt ansvarslöst av oppositionen att rösta emot regeringen. Oppositionen verkar enligt den Allsmäktige och hans profet finnas till för att stödja regeringen i omröstningarna - inte vara en opposition.

Sosseros
Men nu var det väljarundersökningen jag skulle kommentera. Uppåt går det för Socialdemokraterna (35,2% +1,8) och Miljöpartiet (9,1% +0,3). Nedåt går det för Moderaterna (29,0% -1,4)(, Centerpartiet (4,5% -0,9), Folkpartiet (6,2% - 0,4) och Vänsterpartiet (4,5% - 0,1). Helt stilla står Kristdemokraterna (3,6%) och Sverigedemokraterna (6,8%). Detta ger de Rödgröna 48,8% (+2,0) och Högeralliansen 43,3% (-2,7). Matematiker som jag är har jag räknat ut en fördelning av Riksdagsledamöter baserat på just dessa siffror. Denna skulle ge följande fördelning: Socialdemokraterna 129 (+17), Miljöpartiet 33 (+8), Vänsterpartiet 17 (-2), Moderaterna 106 (-1), Folkpartiet 23 (-1), Centerpartiet 17 (-6) och Sverigedemokraterna 24 (+4). Sedan skulle alltså Kristdemokraterna åkt ut och förlorat alla sina 19 mandat. Detta skulle ge de Rödgröna 179 mandat (+23) och Högeralliansen 146 mandat (-27). Dvs en stabil majoritet i Riksdagen för de Rödgröna i Riksdagen. Jag har tidigare inte trott på tankarna att man från Högeralliansen skulle skapa en valallians inför valet för att rädda kvar Kristdemokraterna. Jag har hela tiden trott att man inom Högerallianspartierna skulle lita på "kompis fyra procent". Dvs att främst moderata väljare skulle stödrösta på Kristdemokraterna för att rädda kvar partiet. Men jag börjar tro att om Kristdemokraterna fortsätter att stadigt parkera sig under spärren och Centern samtidigt fortsätter balansera på spärrlinjen så börjar jag luta åt att i varje fall Centern och Kristdemokraterna kommer att krypa till korset och bita i det sura äpplet och erkänna det reella hotet och bilda en allians för att rädda sig kvar i Riksdagen. Det ska dock mycket till för partiledningarna att öppet gå ut och säga att "vi är tyvärr så små och impopulära bland väljarna att detta är enda sättet för oss att rädda oss kvar i Riksdagen".

Centerpartiet
I diverse intervjuer efter sin avgång (bland annat den här i Aftonbladet hävdar Maud Olofsson att det hon främst vill bli ihågkommen för är: "förnyelsen av Centerpartiet som blev en mycket tydligare socialliberal kraft." Men det är ju just det hon INTE har gjort. Centerpartiet är inte ett socialliberalt parti. Centern har blivit ett extremt marknadsliberalt parti. Och DET är något helt annat. Jag tror fortfarande att eftermälet till Maud Olofsson om 10-20-30 år blir att hon är partiledaren som offrade sitt eget parti för att få sitta i en regering.

Sommarjogging 2011; Det blev lika lite tid för en runda under denna veckan som förra veckan. Så det blev bara en söndagsrunda även denna veckan. Och en gång i veckan är för lite, det kändes helt uppenbart i dag. Jag valde en lite kortare 7,6 km runda och höll ett lågt tempo. Och trots detta gick det ganska tungt mot slutet. Och inte blir det bättre av att bli omsprungen av Kent... Någon tid kommer jag inte att redovisa. Och detta skyller jag helt på det faktum att jag passade på med lite trainspotting när jag sprang förbi Makadamen på hemvägen.

Dom höll på att lasta ett makadamtåg draget av ett gammalt My-lok som tillhörde Strukton. En version jag inte sett tidigare. Jag får alltid lite nostalgikänslor när jag ser något av de gamla My- (eller Mx-loken). Dom byggdes på 50- och 60-talet av svenska Nohab i stora upplagor men såldes aldrig till Sverige, men däremot till en mängd andra europeiska länder. Danska DSB köpte en stor mängd. Det var dom här loken som drog tågen på Kystbanen mellan Helsingør - København i min barn- och ungdom. Och en utflykt till København var ju alltid kul (det kunde ju inbegripa Tivoli). Sedan DSB satsat på elektrifiering blev nästan alla My-, Mx- och Mz-loken från Nohab överblivna och en del har hamnat här i Sverige hos en hel hop privata bolag. Det är det gula loket sist i mappen med järnvägsbilder som kan nås via länken ovan.

Inga kommentarer: