måndag 20 juni 2011

Fortsatt Centermobbning

Centerpartiet letar förtvivlat efter en bra fråga att få lite publicitet för. Maud(eraten) Olofsson lanserade i samband med sina avgångsintervjuer frågan om att invandrade föräldrar ska få färre föräldrapenningdagar än svenska föräldrar. Detta med motivering att föräldrapenningen förhindrar mammorna från att gå ut och skaffa jobb. Det är dock tveksamt om invandrarkvinnorna tycker att 180 kronor minus skatt om dagen är så mycket pengar så att dom lever lyxliv för pengarna istället för att försöka få ett jobb. Snarare är det så att det är en inbesparing för kommunerna som "tvingar" sökande att ta ut dagarna innan dom kan få försörjningsstöd. De som kan få ett jobb eller annan vettig sysselsättning väljer detta och låter dagarna "bränna inne". Men Maud fick ju lite publicitet, och all publicitet är ju god publicitet - sägs det.

Några andra centerpartister (Per-Ingvar Johnsson och partiledarkandidaten Annie Johansson) har upptäckt att statistiken visar att nästan var tredje svensk saknar en reservbudget på i varje fall 10.000 kronor för oförutsedda utgifter. Och dom båda har den ideala lösningen, Bättre villkor behövs för småspararna. Det smarta förslaget går ut på att avskaffa skatten på de första 5.000 kronorna i kapitalinkomster. Men om man tror att ett sådant förslag skulle hjälpa den tredjedel av svenskarna som saknar en ekonomisk buffert så har man nog en rejält dålig uppfattning av hur livet för stora delar av befolkningen ser ut. Jag tror att Per-Ingvar och Annie borde ta ett snack med Anders Borg och diskutera en höjning av A-kassan och sjukpenningen. Samtidigt kan man fundera över om inte ett avskaffande av straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa, pensionärer och föräldralediga. Skulle dom här grupperna få lite mer inkomster så kanske dom skulle få en liten slant över att spara ihop en ekonomisk buffert från. Om dom slipper betala skatt på dom där hundralapparna i ränta på bufferten på 10.000 har nog ingen betydelse. Jag tror att Centern får fortsätta att leta efter någon bra fråga.

Varg
Och när vi nu ändå är inne på Sven Tyckers Centermobbning så fortsätter vi till svensk vargjakt. Partiet som en gång i tiden hade en miljöprofil och var motståndare till EU har nu när det gäller vargjakten satt sig rejält på pottkanten. Eftergiften till en högljudd jägarlobby har gett oss en vargjakt som byråkraterna i EU inte har någon som helst förståelse för. Och Andreas Carlgren har rejäla problem när han nu måste acceptera att byråkrater lägger sig i den svenska lagstiftningen. EU-Kommissionen har nu gett Andreas Carlgren 2 månader på sig att ge en rimlig förklaring till varför svenska vargar ska jagas annars blir det STOPP! Och, om jag ska vara ärlig, så har ju Sven Tycker också ett litet problem. Jag tycker INTE att EU ska lägga sig i sån't här. Men nu har vi satt oss i den situationen, så då får vi acceptera det. Stoppa vargjakten - OCH stoppa EU!

Försämringskassan
Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender har nu gjort klart att med de nuvarande anslagen och kommande neddragningar av anslagen så finns det inget alternativ till att lägga ner lokalkontor och dra sig ur de servicekontor som drivs tillsammans med andra myndigheter. Pengarna räcker helt enkelt inte enligt GD:n. Det är inte ett alternativ att låta besparingarna gå ut över den rena ärendehandläggningen eftersom denna redan är för pressad. Försäkringskassan fortsätter helt enkelt (delvis av tvång) på den inslagna vägen att centralisera och fjärma sig från de medborgare som man ursprungligen fanns till för.

Jag ser att tidningen Riksdag och Departement har räknat ut att det inte är särskilt fördelaktigt att pensionsspara även om man får dra av sparandet från beskattning. Jobbskatteavdraget (bland annat) gör att det hela ändå går med förlust. Som sagt, straffbeskattning av sjuka, arbetslösa och gamla är en helt utmärkt idé från den Allsmäktige Fredrik Reinfeldt och hans profet Anders Borg. I själva verket är det den enda idé dom båda har!

Inga kommentarer: