tisdag 14 juni 2011

Hur man än vänder har man...

I lördags berättade jag att Hovet, dvs Staten, dvs alla vi skattebetalare har köpt upp en lyxig utbildning på Karolinska Institutet åt Prins Daniel. Hans gymnasiebetyg och resultatet på Högskoleprovet är så dåliga att han kommer inte in på utbildningen. Men, man utnyttjar en nyligen införd möjlighet för den som förfogar över pengar att köpa sig förbi kön och få utbildning ändå. För några år sedan infördes en möjlighet för en arbetsgivare (dvs Staten) att köpa upp utbildning för sin anställda personal. Det är bara en hake med hela upplägget. När det ifrågasattes om Vickans och Daniels bröllopsresa, som dom bjöds på av en företagare, var en muta eller bestickning så lades utredningen om detta ner med motiveringen att Vickan och Daniel inte var anställda, så då omfattades dom inte heller av lagstiftningen. Men om det nu är så att Daniel inte är anställd så att han omfattas av den lagstiftningen, då är han inte heller anställd så att han omfattas av den andra lagstiftningen. Det ska bli spännande att se hur man ska fjäska sig ur den labyrinten?

Italiens flagga
Jag kommenterade i går att italienarna i ännu en folkomröstning sagt Nej tack till Silvio Berlusconis vilja att göra en ny satsning på kärnkraft. Italienarna har redan en gång efter en folkomröstning avvecklat sin kärnkraft. Men nu ville Berlusconi börja om, men fick ett rejält Nej i baken. En stor majoritet sade Nej i folkomröstningen och dessutom var valdeltagandet högt trots att Berlusconi öppet propagerat för röstskolk. Det finns fler länder som i en folkomröstning röstat för avveckling. Men här i Sverige har vi trots detta fått en utbyggnad av kärnkraften. Silvio Berlusconis kommentar till valresultatet var att "då får vi öka satsningen på förnyelsebara energikällor"! Tänk om den svenska makten gjorde samma intelligenta slutsats.

Vindkraft
Trots den f.d. kärnkraftsmotståndaren (men numera kärnkraftskramaren) Andreas Carlgrens påståenden så ligger Sverige faktiskt på efterkälken när det gäller en utbyggnad av förnyelsebara energikällor. Vi har från början en stor andel (tack vare gammal vattenkraft). Det är snarare så att det inte händer så mycket i Sverige. Jämfört med andra länder i Europa har vi hamnat rejält på efterkälken när det gäller byggande av sådant som vindkraft. De stora eljättarna i Sverige har istället satsat sina resurser på att öka effekten i kärnkraften, öka reaktorernas livslängd och på att få bygga nya mycket större verk som ska ersätta de gamla när dessa tjänat ut. Det ska också påpekas att el från ny kärnkraft är dyrare än el från ny vindkraft. Och allt detta utan att avfallsfrågan är löst på ett acceptabelt sätt.

Jag tillhör de där som älskar "nästan gratis" erbjudande. Senaste nappet är ett erbjudande från Veckans Affärer på några nummer av VA samt aktier för 300 kronor, allt för en symbolisk avgift. Och naturligtvis bygger hela kalkylen på att jag ska lockas att bli kund hos Nordnet och fortsätta prenumerera på Veckans Affärer. Alltså fick jag i dag mitt kontrakt från Nordnet för underskrift. Det är bara det att kontraktet innehåller namn, adress, telefonnummer, e-post samt personnummer för en för mig helt okänd herre i Johanneshov. Man har helt enkelt stoppat papperen i fel kuvert. Det ännu mer oroväckande är att detta ju troligtvis innebär att någon annan för mig helt okänd har fått MINA papper med mitt personnummer, namn, adress, mobil och e-post. Egentligen en rejäl skandal och något som gör att jag totalt tappat förtroende för inblandade företag. Vad vet jag om ärligheten hos den som fått mina papper? Jag har redan ringt Nordnets kundtjänst och det var en ytterst skamsen ung dam som bad om ursäkt och lovade att återkomma. Jag känner just nu att Nordnet och Veckans Affärer kan dra dit pepparn växer.

Inga kommentarer: