måndag 6 juni 2011

Nationaldagsfirande

Sveriges flagga
Det är Sveriges Nationaldag i dag. Jag tänker inte fira detta på något speciellt sätt. Men det innebär inte att jag inte känner en viss stolthet över vad vi här i Sverige (och Norden) har uppnått under alla år som gått. Genom åren har människor kämpat för demokrati, för ett välfärdssamhälle och för ett gott, mjukt och värnande samhälle. Till mycket stor del tack vara olika grenar av arbetarrörelsen har vi, trots motstånd från en konservativ höger, sakta och säkert byggt upp ett samhälle som tillhör världens bästa. Och detta har skett trots motståndet från en höger som med stöd av kapital, militär och kungahus gjort motstånd mot i stort sett alla reformer. Vi ska vara stolta över detta, och det finns alltså all anledning att vara stolta över Sverige och vad det står för. Det finns all anledning att ta över stoltheten över Sverige från den höger som viftar med svenska flaggor och tror att det handlar om att just svenskar i sig är bättre än andra. Men det är alltså inte detta det handlar om, utan det handlar om hur vi som lever och bor i Sverige (och det kvittar var vi är födda) har skapat ett bra samhälle. Ett samhälle att vara stolta över.

Något som det däremot finns anledning att fundera över är varför vi ska fira vår Nationaldag just den 6 juni. Hur många av er vet VARFÖR vi firar just den 6 juni? Att det är till minne av att Gustav Vasa valdes till svensk kung 1523 (jo, han valdes - av några) tror jag att i stort sett alla struntar i. Att 1809 års regeringsform trädde i kraft 6 juni tror jag också att vi struntar i. Det är tyvärr så att vi firar vår Nationaldag just den 6 juni bara för att vi bestämt att det var en lämplig dag. Sanningen är att vi egentligen inte har något speciellt att fira. De flesta länder har en dag då dom blev självständiga, en dag då dom blev av med en diktator eller något liknande. Något sådant har vi inte i Sverige. Att utse 6 juni till Nationaldag var ett stort misstag. I varje fall om man vill att vi ska fira. Det naturliga beslutet hade varit att utse Midsommar till svensk nationaldag. Det är ju vid Midsommar som vi verkligen firar vår svenska kultur. Korkade politiker som inte har begripit detta.

Fred på jorden
För övrigt hörde jag (av misstag) några minuter av Knugens tal där han gladdes åt att Sverige lyckats hålla sig bort från krig i 200 år. Och där har han rätt, DET är något att fira. Men det är ju inte tack vare hans anfäder. Vi behöver inte gå så många generationer tillbaka för att hitta Gustav V som 1914 i princip hotade med att abdikera om inte Sverige ökade militärutgifterna och gick in i kriget på Tysklands sida.

Annars är det faktiskt Republikens Dag i dag också.

För övrigt tycker jag att det kunde vara lite svalare temperatur. Det är extremt mycket varmare än normalt. Och jag tycker INTE om det. Jag trivs bäst när temperaturen ligger vid 20 grader. När den kommer upp i 25 tycker jag att det räcker. Och när det som i dag närmar sig 30, då vill jag inte vara med längre. Ännu ett argument för att det är dags för krafttag för att bromsa den globala uppvärmningen.

Inga kommentarer: